ZAVISI OD NACIONALNOSTI

Šta gosti najviše kradu po hotelima: Austrijanci tanjire i kafe aparate

Njemački portal "Velnes hevn" razgovarao je sa 1.376 hotelska menadžera o temi - koji predmeti se najviše kradu

Kradu se i fenovi, šamponi, olovke.... TikTok

M. Z.

30.11.2023

Krađa sapuna i olovaka iz hotela djeluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od njih se odvažu da ukradu čak i televizore, klavire, dušeke ili čak plišane igračke iz hotelskih soba.

Peškiri i bademantili

Njemački portal "Velnes hevn" razgovarao je sa 1.376 hotelska menadžera o temi - koji predmeti se najviše kradu, a uočljiva je razlika kada je riječ o ukradenim stvarima iz hotela s četiri i pet zvjezdica.

Glavni rezultat studije iz oktobra pokazao je da se najviše kradu peškiri i bademantili, a nakon toga slijede ofingeri, olovke i kozmetika. Kada je riječ o nacionalnosti gostiju, ne kradu svi iste predmete. Ispostavilo se da njemački i britanski gosti hotela, osim što kradu peškire i bademantile, uglavnom kradu kozmetiku i predmete za toalet.

Austrijanci su više orijentirani na krađu tanjira i kafe aparata, dok su za Amerikance "prioritet" jastuci i baterije. Italijani vole da ponesu čašu za vino kao hotelski suvenir, dok je kod Švicaraca fen izuzetno "tražen". Francuzi su drugačiji, pa kradu televizijske setove ili daljinske upravljače, dodaje se.

Uočljivo je i da se tableti šest puta više kradu u hotelima s pet zvjezdica. Umjetnička djela su "popularna" među lopovima u luksuznim hotelima, gdje se ukrade 4,3 puta više nego u hotelima s četiri zvjezdice.

Televizijski setovi i dušeci se mnogo više kradu u hotelima s pet zvjezdica.

Desetak posto menadžera hotela s pet zvjezdica se žali na krađu dušeka, dok je u hotelima s četiri zvjezdice to slučaj "samo" 2,2 posto. Gosti hotela s četiri zvjezdice se više zadovoljavaju prostijim stvarima - peškirima, ofingerima, baterijama i daljinskim upravljačima.

Ukraden klavir

Jedan italijanski hotelijer je ispričao da je jednog dana, dok je prolazio kroz hol, primijetio da u njemu nedostaje nešto veliko.

- Ubrzo sam saznao da su trojica nepoznatih muškaraca u kombinezonima ukrala veliki klavir koji nikada nije vraćen - rekao je on, a prenosi RTCG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.