ALPE

Orlov let: Pogledajte kako izgleda vožnja čeličnom pticom iznad planinskih vrhova

Nakon što se četiri putnika udobno smjeste pod krilima ptice grabljivice kreće spust koji ubrzava i do do 83 km/h...

Uživanje u pogledu i čistom zraku. YouTube

M. Z.

7.2.2024

Nešto više od četiri hiljade stanovnika, 1.050 metara nadmorske visine, 214 kilometara skijaških staza i 300 kilometara ljetnih pješačkih staza, neki su od podataka koji stoje u ličnoj iskaznici slikovitog švicarskog sela Grindelwald, mjesta koje je mnogima jedno od najljepših u Švicarskoj.

Iako je poznat od 1146. godine, taj planinski biser u regiji Jungfrau iznimno je popularan još od zlatnog doba alpinizma u 19. stoljeću, kada je postao hit-mjesto u Alpama za ljubitelje prirode i sporta.

Danas Grindelwald ima sve turističke sadržaje koje možete poželjeti i nalazi se nadomak planinskih izletišta kao što su Jungfraujoch, Männlichen i Grindelwald-First.

Raj za planinarenje ljeti, sportove na snijegu zimi i planinske izlete okom cijele godine, Grindelwald nije najbolja opcija za ljude koji traže mir i tišinu, ali zato zabave ne nedostaje. Jedna od najpopularnijih atrakcija za adrenalinske ovisnike je First glider, čelični orao zahvaljujući kojem poput ptice možete uživati u brzini, svježem zraku, kao i veličanstvenom pogledu na planinski krajolik.

Nakon što se četiri putnika udobno smjeste pod krilima ptice grabljivice (i osiguraju) kreće putovanje – u „pogrešnom“ smjeru. First Glider se najprije vuče unatrag od Schreckfelda prema Firstu brzinom od 72 km/h. Na povratku orao polijeće i ide rutom dugom 800 metara brzinom do 83 km/h. Kako izgleda avantura na orlu – pogledajte u videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.