PREFINJENOST GRAĐEVINA

Astana je grad čija vas arhitektura mami da ga posjetite

Nekada je mali provincijski grad bio posve neprivlačan za goste. No, mnogo se toga promijenilo otkako je 1997. proglašen glavnim gradom

Dnevni avaz
astana  - Avaz
duman - Avaz
astana - Avaz
asana - Avaz
+1
D. Dž.

12.3.2024

Astana je kao grad je nedavno nevjerovatno transformiran, budući da se gradnja stalno odvija. Kao posljedica toga, izgrađeni su moderni hoteli i stakleni neboderi, izgrađeni su lijepi nasipi i široki aveniji. 

To je upravo ono što turisti vide u Astani. Nekada je mali provincijski grad bio posve neprivlačan za goste. No, mnogo se toga promijenilo otkako je 1997. proglašen glavnim gradom. Od tada, grad je doživio novo rođenje i za kratko vrijeme postao drugi po veličini u Kazahstanu. Trenutno turiste privlače vrijedne znamenitosti grada Astane.

Centar Duman

Među zanimljivim mjestima Astane nalazi se i zabavni centar "Duman". Na njegovom teritoriju ima mnogo atrakcija, tu je kasino, kino, kuglana, trgovine, hotelski kompleks i restorani. Ne tako davno, u zgradi je otvoren akvarij koji svakodnevno posjećuju stotine turista i posjetitelja grada. Tokom turneje možete ne samo diviti se ljepoti podvodnog svijeta, nego i naučiti mnogo novih stvari. Proces hranjenja morskih pasa vrlo je spektakularan.

Baiterek

Jedan od simbola moderne Astane je Bayterekov spomenik. Prekrasna kula, izvedena u futurističkom stilu, u večernjim satima ukrašena je vrlo lijepom umjetničkom rasvjetom. Unutar zgrade nalazi se originalni dizajn zabavnog centra. 

Kula ima brojne kafiće, otvorene su umjetničke galerije. Prekrasne prostrane sobe ukrašene su velikim akvarijima s ribom. Gornji dio zgrade ima oblik lopte, ovdje je vidikovac.

Visina tornja je 97 metara, ne računajući podzemni nivo na kojem se nalaze akvariji, galerija i kafić. Kao oslonac za takvu strukturu upotrijebljeno je 500 “betonskih pilota”. Teško je zamisliti, ali težina konstrukcije dostiže 1000 tona. 

Lopta na vrhu zgrade u prečniku 22 metra, a težina je 300 tona. Unutar zgrade se nalazi dizalo koje dovodi goste na željeni sprat. Svi turisti su impresionirani panoramskom dvoranom na vrhu zgrade koja pruža doista nezaboravan pogled na Astanu.

Zgrada palače jedna je od atrakcija grada Astane, koji je poznat širom svijeta. Svaki gost u zemlji sigurno će nastojati vidjeti neobičan dizajn.

Khan Shatyr

Zabavni kompleks smatra se vrlo popularnim mjestom za slobodne aktivnosti, ne samo među gostima zemlje, već i među lokalnim stanovništvom. U neobičnoj zgradi "Khan Shatyr" nalaze se atrakcije, restorani, trgovine i najljepši vodeni park. To je vodeni park koji privlači mnoge posjetitelje. 

Za goste su napravljene umjetne plaže, bazeni i vodene atrakcije. Zanimljiva je činjenica da je pijesak za vodeni park donesen s Maldiva. Vodeni park je ukrašen pravim egzotičnim biljkama. Zgrada je otvorena 2010. godine, a događaj je bio vezan za dan Astane. Struktura izgleda kao veliki stakleni šator. Zgrada je izgrađena zanimljivom tehnologijom.

Nur Astana

Džamija Nur Astana otvorena je tek 2005. godine, ali je već uspjela postati vrlo poznata. Zgrada je od velike vrijednosti i zauzima drugo mjesto iza džamije Hazret sultana. Kompleks je s pravom osvojio naslov znamenitosti grada Astane. 

Od antičkih vremena džamije su bile ukras i ponos svakog grada. U tom smislu džamija Nur Astana nije iznimka. Važno je napomenuti da je zgrada druga po veličini u cijeloj Aziji. Džamija ima površinu od oko 4.000 kvadratnih metara. 

Svaka od četiri munare doseže visinu od 63 metra. I kupola između njih ima visinu od 40 metara. Zgrada impresionira svojom veličinom i monumentalnošću.

Nacionalni muzej

Još jedna atrakcija je Nacionalni muzej Kazahstana. Kulturna ustanova nalazi se na Trgu nezavisnosti. Jedinstveni projekt nema koji nema pandan u cijeloj centralnoj Aziji. Muzej je otvoren nedavno, 2014. godine na gotovo 10 hektara. 

Kompleks je postao najveći muzej u Kazahstanu. Ima sedam blokova na devet spratova. U muzeju možete pogledati izložbu na sljedeće teme: Astana, nezavisnost Kazahstana, srednjovjekovna povijest regije, antička povijest, zlato, etnografija, moderna povijest i umjetnost. 

Muzej je zamisao modernosti jer je opremljen najsuvremenijom opremom i zadovoljava međunarodne standarde. Tu su vođene ture po raznim temama, izbor programa je prilično širok. Nacionalni muzej namjerava postati intelektualna institucija savremene razine.

Shabyt

Palača kreativnosti "Shabyt" može se nazvati jedinstvenom i istovremeno najvećom u Kazahstanu. Palača je otvorena 2009. godine, a privlači pozornost gostiju svojim nevjerovatnim oblikom. Izvana zgrada podsjeća na konus s kosim krovom. Sama konstrukcija je izrađena od armirano-betonskih konstrukcija, a fasade su od stakla. 

Ovdje pripremaju stručnjake u svim područjima moderne umjetnosti. Univerzitet za umjetnost, filmski studiji, fotografski i umjetnički studio, biblioteka i još mnogo toga smjestili su se na sedam spratova. Sport i dvorane imaju visinu od oko devet metara, a uobičajene prostorije - oko 5,8 metara. Zapravo astanska Palača umjetnosti okupila je sve kreativne ljude zemlje pod svojim krovom.

Rezidencija Ak Orda

Jedan od simbola grada je rezidencija predsjednika s prekrasnim imenom Ak Orda. Palača, kao i sva zanimljiva mjesta u glavnom gradu, nalazi se na desnoj obali rijeke, samo 300 metara od spomenika Baiterek. 

Rezidencija je izgrađena u vrlo kratkom roku, za samo tri godine pri čemu su korištene najmodernije tehnologije. Otvaranje kompleksa održano je 2004. godine, te od tada svatko može posjetiti palaču i vlastitim očima vidjeti prostore u kojima se donose najvažnije odluke u životu Kazahstana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.