BRZO I LAKO

Fenomenalan recept: Čokoladnu tortu s bananama ćete voljeti

Mousse nanesite na banane, ohladite i uživajte

Čokoladna torta. MyViewPoint

A. O.

23.1.2023

Na ovu jako čokoladnu, ali ne i previše slatku tortu, nećete izgubiti puno vremena u kuhinji.

Za pripremu biskvita potrebno je svega 10-ak minuta, a kremasti dio gotov je i za manje od toga. Uz sočan, čokoladni biskvit bez brašna, bogati ganache (mješavina slatkog vrhnja i čokolade) i prozračni brzinski mousse savršeno se slažu banane - u što ćete se uvjeriti već nakon prvog zalogaja.

Potrebni sastojci:

za biskvit

6 jaja

120 g šećera

120 g tamne čokolade

1 vrećica vanilin šećera

pola vrećice praška za pecivo

prstohvat soli

4 banane

za ganache

• 200 g tamne čokolade

• 250 ml vrhnja za šlag

• čajna kašika šećera u prahu (ako koristite čokoladu s preko 70 posto kakaovca)

za mousse

• 200 g čokse

• 300 ml vrhnja za šlag

Priprema

Odvojite bjelance i žumance te istucite bjelance u čvrsti snijeg. Otopite čokoladu na pari. Žumance miksajte sa šećerom i vanilinim šećerom dok se smjesa ne udvostruči.

Dodajte otopljenu čokoladu i prašak za pecivo i dobro izmiješajte. U smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanaca i dobro izmiješajte da se smjesa sjedini. Dodajte zatim drugu trećinu te špatulom pažljivo promiješajte i na kraju dodajte ostatak snijega.

Smjesu pecite u kalupu (promjer 26 cm) u rerni zagrijanoj na 170 stepeni oko 25- 30 minuta.

Ganache

Zagrijte vrhnje, a prije nego uzavre dodajte čokoladu i kašikicu šećera u prah. Dobro izmiješajte da se sjedini i izlijte po biskvitu. Na ganache poredajte banane prerezane po dužini, koje slažete jednu pored druge.

Mousse

Čokoladu rastopite na pari i kad se malo ohladi dodajte je u istučeno vrhnje za šlag te izmiješajte špatulom da se sjedini smjesa. 

Mousse nanesite na banane, ohladite i uživajte!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.