BRZO I LAKO

Ako volite kukuruz, ovu salatu ćete često praviti

Kukuruz također možete pripremiti u gril tavi na peći istim postupkom kao i na roštilju

Salata s kukuruzom se lako priprema. Twitter

A. O.

1.2.2023

Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilovanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i paradajz pa sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima.

Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.

Sastojci

Broj porcija je 4.

2 svježa klipa kukuruza šećerca

1 kašičica soli

5 kašika maslinovog ulja

8 kašika soka od limete

½ kašičice mljevenog kima

1 avokado izrezan na kockice

220 grama čeri (cherry) paradajza prepolovljenog

45 grama crvenog luka, sitno nasjeckanog

30 g korijandera, nasjeckanog

¼ kašičice bibera

Priprema

1. Pripremite roštilj

Roštilj očistite i pripremite za direktno kuhanje na umjerenoj vatri, oko 180 stepeni.

2. Pecite

Kukuruz premažite s 2 kašike maslinovog ulja i začinite s 1/2 kašičice soli. Pecite ga na direktnoj, srednje jakoj vatri, zatvorenog poklopca, dok se ne zažari i kukuruz ne omekša. To će trajati 10-15 minuta. Povremeno okrećite kukuruz. Kukuruz maknite s roštilja i ostavite da se malo ohladi. Izrežite zrna kukuruza iz klipa i stavite u veliku posudu.

3. Napravite preliv

U zasebnoj zdjeli umutite preostalo maslinovo ulje, sol, sok limete, kim i biber. Stavite sa strane.

4. Dodajte ostale sastojke

Dodajte avokado, paradajze, luk i korijander u posudu s kukuruzom te prelijte prelivom. Nježno promiješajte. Poslužite odmah.

Napomena

Kukuruz također možete pripremiti u gril tavi na peći istim postupkom kao i na roštilju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.