ZALIVENI KOLAČ

Sočne hurmašice: Gotove za 30 minuta

Tradicionalna poslastica

Jednostavna priprema. Printscreen

E. Ag.

20.5.2023

Sastojci:

- 2 jaja (jedno žumance ostavite sa strane)

- 1 šolja zdrobljenih lješnika

- 3 šolje brašna

- 250 g omekšanog putera

- 7 kašika griza

- 7 kašika šećera u prahu

- 2 kašičice praška za pecivo

- 2 kašičice vanilin šećera

Sirup

- 600 g (2,5 šolje) šećera

- 1 kriška limuna

- 600 ml vode

Priprema:

Pomiješajte puter (rastopljen) sa dva jajeta. Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da miješate.

Sodajte izdrobljene lješnike i tri šolje brašna dok miješate sve to.

Uzmite komadiće tijesta i formirajte ovalni oblik. Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili.

Pecite 25 minuta u zagrijanoj rerni na 170 stepeni.

Sirup ne trebate kuhati, pomiješajte sastojke i zalijte vruće hurmašice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.