UKUSNO I FINO

Pikantna tjestenina sa svježim sirom je svima omiljeni klasik

Pikantna tjestenina sa svježim sirom je brzo gotova, a svi je vole

Ukusno i fino. Facebook

M. Z.

24.8.2023

Ako ste ostali bez ideja i dosta vam je da se vrtite ukrug s istim jelima svake sedmice, evo nešto jednostavno, a ukusno. Pikantna tjestenina sa svježim sirom je brzo gotova, a svi je vole.

Sastojci

500 g tjestenine (penne i sl.)

1,5 šoljica umaka od rajčica

šoljica svježeg kravljeg sira

1/4 šoljice sitno ribanog parmezana - plus za posluživanje

1 kašika ulja od ljutih papričica

prstohvat soli

Priprema

Kuhajte tjesteninu, povremeno miješajući, u slanoj vodi dok ne bude al dente. Ocijedite i ostavite 1/2 šoljice vode u kojoj se tjestenina kuhala za kasnije. 

U blenderu smiksajte umak od rajčica, svježi kravlji sir, parmezan i ulje dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite tjesteninu u lonac, dodajte umak iz blendera i 1/4 šoljice vode u kojoj se tjestenina kuhala.

Miješajte, dodajući još vode po potrebi, dok tjestenina ne bude dobro prekrivena umakom, a umak se zagrije na temperaturu tjestenine. Podijelite tjesteninu na tanjire i pospite naribanim parmezanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.