OMILJENO JELO

Znate li precizno kako se prave domaće kore za pitu

Naravno da je kupovina kora za pitu odličan način da napravite obrok, ali ima nešto u domaćim korama što jelu daje poseban ukus. Domaći, takoreći

Domaće je domaće. Instagram/ivo_zinee

M. Z.

29.1.2024

Kao i kod mnogih drugih stvari, kada je o kuhanju riječ, onima koji nešto znaju da rade sve izgleda tako jednostavno da ne razumiju one druge kojima trebaju tačne mjere i uputstva. Za te druge, na Instagramu smo pronašli detaljno objašnjenje kako doći do finih domaćih kora za pitu. Sve su tajne tu - piše na profilu ivo_zinee -samo još da pustite ''neki dobar sevdah u pozadini''.

Sastojci: 800 g brašna, 400 ml (mlake) vode, 120 g ulja, 10 g soli, sir i maslac za punjenje( ovo su mjere za dvije jufke).

Priprema

1. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dobro ga izraditi - nekih desetak minuta, na radnoj površini. Zatim ga oblikovati u kuglu, premazati uljem, pokriti providnom folijom i ostaviti barem sat i po.

2. Podijeliti na 2 jufke, oklagijom razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, na pravougaonik otprilike 40x40 cm. Zatim taj razvaljani pravougaonik premazati uljem i jufku razvlačiti rukama preko stola, na kojem je stolnjak. Razvlačiti gornjim dijelom šake ili dlanom i nikada ne koristiti prste.

3. Razvučenu jufku posipati punjenjem po želji, zarolati, staviti u namašćenu posudu i peći na 200 stepeni 40-45 minuta u zavisnosti od rerne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.