VIŠE OD POLA MASNOĆA

Ovako izgleda komad najskupljeg mesa na svijetu: Kilogram košta 6.500 dolara

Najskupljim mesom na svijetu smatra se govedina wagyu, koje kilogram košta i do šest i po hiljada dolara

Ovo posebno meso služi se samo u nekoliko restorana na svijetu, što, uzmemo li u obzir cijenu, i ne čudi previše.. Facebook

M. Z.

8.3.2024

Najskupljim mesom na svijetu smatra se govedina wagyu, koje kilogram košta i do šest i po hiljada dolara.

Ovo posebno meso služi se samo u nekoliko restorana na svijetu, što, uzmemo li u obzir cijenu, i ne čudi previše.

Wagyu ili kobe

Snimak koja odnedavno kruži društvenim mrežama otkrio je kako ovo meso izgleda. Možda i niste zamišljali baš ovo.

Wagyu doslovno znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo zauzima 90 posto proizvodnje. Ova goveda genetski su predisponirana da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego što je to slučaj s mesom običnih goveda, piše portal Volim meso.

Sva je kobe govedina wagyu, ali naziv kobe nosi samo ona koja potječe od japanskog crnog goveda, sorte tajima, a kompletna se proizvodnja, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hjogo, koje je Kobe glavni grad.

@momentsgang

How do you like your steak?!

♬ Suicide Year - Slowed + Reverb - WEEDMANE & Suicideyear

Kobe govedina, uz još rigoroznija pravila uzgoja, mora imati i odgovarajuće geografsko porijeklo. No i bez pogreške u samom nazivu, priča o japanskoj govedini sadrži još čitav niz mitskih elemenata.

Proizvodnja uključuje čitav niz rigoroznih pravila uzgoja, kao i za svu wagyu, koja osiguravaju meso koje se doslovno topi u ustima, prošarano masnoćom mramornog uzorka, a vrijedno stotina dolara po tanjiru.

Brojni su mitovi o tome kako se uzgaja ovo meso.

Jedna od teorija kako je masaža ušla u legendu o kobe govedini temelji se na činjenici da u Japanu, u kojem tradicionalno manjka prostora, nedostaje i pašnjaka, usljed čega su krave prisiljene boraviti u zatvorenom prostoru, bez kretanja, što dovodi do zakočenosti mišića, pogotovo zimi. Ako želite mekano meso, morate opustiti mišiće, pa nije isključeno da su japanski farmeri, u tu svrhu, posezali čak i za masažom svojih krava.

Hranjenje pivom je jednako nevjerovatan podatak kao i masaža, ali kako se kod wagyu, a posebno kobe govedine želi postići tačno određena kilaža goveda i omjer masnoće i mesa, a da bi se dobila ona prepoznatljiva mramorna prošaranost, moguće je da je koji od farmera posegnuo za pivcem kao aperitivom i tako potakao apetit svojih kravica.

Istina ili mit, i masaže i piva pa tako i sake i Bach, ako su se ikad dogodili, danas su napuštene tehnike.

Zbog specifične prošaranosti masnoćom, koja mesu daje mramorni izgled, wagyu slovi kao masna.

No, riječ je o pasminama koje su genetski predisponirane da proizvode meso s povećanim udjelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a okusi su ''topivi'' u mastima. Otud kod većine ljudi sklonost masnijim jelima, punijeg okusa.

Budući je wagyu sva prošarana masnoćom i mali zalogaj pruža osjećaj punog okusa, dok se fino raspoređena masnoća topi u ustima.

A5 – oznaka vrhunskog kvaliteta

Wagyu se rangira po kvalitetu, pri čemu je oznaka A najviša i pokazuje koliko je mesa dobiveno od goveda. Najvišu ocjenu 5 dobit će meso s najboljim omjerom i kvalitetom masnoće, bojom, teksturom i prošaranošću pa se A5 drži najboljom oznakom kad je riječ o wagyu i osigurava da uživate u mesu bogatog, gotovo orašastog okusa, koje vam se doslovno topi na nepcu kad ga stavite u usta.

Kobe goveda se u Japanu proizvede otprilike 3-4 hiljade godišnje. U kontekstu toga, a obzirom na potražnju, ne treba čuditi cijena jednog kobe odreska, piše portal Volim meso.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.