NAŠA TEMA

Najčešći razlozi zbog kojih beba plače

"Bebe i mame"

22.2.2018

Svako dijete mora puno plakati u prvoj godini svoga života. U početku je to njegovo jedino sredstvo i način za saopštavanje potreba za hranom i utjehom.

No, već od trećeg mjeseca roditelji će uočiti promjenu: Umjesto da dio vremena kad je budno provede u plaču, iskoristit će ga za upoznavanje svijeta oko sebe.

Periodi plača bit će sve kraći, a roditelji, naročito majka, bit će sve vještiji u razumijevanju toga plača. Kada dijete zaplače, osjetit ćete potrebu da ga uzmete u naručje i zagrlite; ne brinite da ćete ga time razmaziti ili navesti na još jači plač. Vaše dijete treba znati da se može osloniti na vas.

Zašto plače beba

Često nećete stvarno znati zašto vaše dojenče plače. Pa i kad ga uspijete umiriti, nećete znati čemu suze. No, evo najčešćih razloga za plač:

1. BOLEST može biti uzrok, naročito ako se zvuk plača razlikuje od uobičajenog. Ne mora to biti ozbiljna bolest. Čak i samo nosić začepljen od prehlade može otežavati hranjenje ili sisanje palca, pa se beba ne može umiriti na način na koji je navikla.

2. OSIP UZROKOVAN PELENAMA ILI OJEDENA GUZA drugi je čest uzrok plača. U tom slučaju skinite mu pelenu, dobro ga operite i ostali dio dana nemojte mu stavljati pelene, samo ga polozite na peškir i pelenu od frotira.

3. GRČEVI (KOLIKE), koji se često nazivaju tromjesečnim ili večernjim grčevima, prepoznaju se po redovnom, snažnom, neutješnom vrištanju u određeno doba dana, obično kasno popodne ili uveče. Kolike se javljaju oko treće nedjelje i traju do 12. ili 14. sedmice. Periodi plača mogu trajati i po tri sata.

4. OKOLINA ponekad može nagnati dijete na plač. Može mu biti previše hladno, ili je možda previše vruće. Ako se znoji, možda će mu biti prijatnije ako mu stavite peškir ispod čaršafa u krevetiću. Jaka svjetla također mogu rasplakati bebu.

5. RADNJE KOJE NE VOLI ne mogu se uvijek izbjeći, ma koliko glasno dijete izražavalo svoje negodovanje. Oblačenje i svlačenje, kupanje, kapljice za oči ili nos omraženi su kod novorođenčadi.

6. VAŠE (NE)RASPOLOŽENJE može biti razlog bebine uznemirenosti.

7. PRETJERANO BAVLJENJE bebom može je nagnati na još jači plač. Bebi smeta često mijenjanje pelena, mnogo osoba oko nje, stalno nutkanje hranom.

Zato, ako ne postoji vidljiv razlog za plač, nemojte istraživati, već zagrlite i mazite svoje maleno.

Kako umiriti uplakanu bebu

Najvažnije je, zapravo, kad dijete zaplače, reagirati brzo, ne uzrujavati se i ne brinuti previše. Nije dobro pustiti dijete da plače, ono će se tako samo još više uzrujati. A ima načina i da ga umirite kad plače:

1. Ponudite mu da jede. U prvim mjesecima života glad je najvjerovatniji razlog plača.

2. Pomazite ga. Često će upravo to biti ono što djetetu treba. Možda mora da podrigne, možda je mnogo prelazilo iz ruku u ruku pa mu treba malo mira u maminom naručju.

3. Ritmički ga njišite. Kretanje često umiruje razdraženo dijete i može ga uspavati. Ako mozete, prošetajte oko kuće s djetetom u naručju.

4. Umotajte ga prilično čvrsto u šal ili dekicu, tako će steći osjećaj sigurnosti.

5. Tapšite ga. Ritmičko tapšanje i trljanje leđa ili trbuščića može umiriti, a može pomoći bebi da podrigne. Dodir često umiri dijete pri previjanju.

6. Dajte mu nešto da sisa. Gotovo svu djecu umiruje sisanje. Vaš čisti mali prst vjerovatno će djelovati poput čarolije. Ako mu želite dati cuclu, upotrijebite anatomski oblikovanu i steriliziranu prije upotrebe.

7. Zabavite dijete. Šarenilo boja može ga očarati pa će netremice gledati u fotografije, tapete ili vašu odjeću. Lica i ogledala također su izvrsna razonoda, pa će bebu smiriti šetnja po kući uz gledanje fotografija ili gledanje u ogledalo.

Šest razloga za plač starijeg djeteta

1. GLAD je i dalje očigledan razlog za plač. Dijete je između obroka umorno i razdražljivo - međuobrok i napitak vratiti će mu energiju.

2. STRAH će biti nov razlog za plač od sedmog ili osmog mjeseca, jer do tog vremena dijete otkriva svoju čvrstu vezanost za majku.

3. BOL od udaraca koje zadobija dok postaje sve pokretnije čest je uzrok suzama.

4. LJUTNJA će često biti uzrok razdražljivosti i suza, naročito kad navrši dvije godine.

5. RAZOČARENJE bit će sve češći razlog za plač, jer će dijete pokušavati učiti i ono što prelazi njegove mogućnosti.

6. PREMORENOST će ispoljiti kao plačljivost, razdražljivost i, najzad, suze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.