KAMERUN

Kako je Samuel Eto na vrhuncu slave izgubio 40 miliona eura i ostao bez novca

Eto: Žrtva velike prevare. Arhiv

Avaz.ba

2.4.2020

Španski list "Marca" u serijalu "Neispričane priče" objavio je nevjerovatnu priču o gubitku ogromnog novca legendarnog kamerunskog fudbalera Samuela Etoa (Eto'o). 

Bio je početak 2011. godine kada je Eto počeo da shvata da nešto nije u redu. Dva događaja su mu izazvala sumnju u tadašnje savjetnike koji su se bavili njegovim poslovima. Prvo je bio sumnjiv kada njegova majka nije dobila sav novac koji joj je poslao u Kamerun. Drugi put kada su se menadžeri njegovih noćnih klubova u Kamerunu žalili na velika dugovanja prema njima. Njegov fudbalski agent je u oba slučaja bio zadužen za plaćanja.

Odlučujući događaj se zbio kada je shvatio da kompanija koja drži vlasništvo nad svim njegovim nekretninima, zapravo nije njegova. Firma koja je kontrolisala sve njegove prihode je prebacila sav novac u nečije druge ruke. Eto je shvatio da posjeduje tek jedan odsto te kompanije. Ostatak njegovih firmi i nekretnina je bio u vlasništvu njegovog agenta Hose Marije Mesaljesa. Sve to je postalo poznato iz tužbe koju je Eto kasnije potpisao. 

Eto je dao potpunu punomoć Mesaljesu da mu vodi sve poslove i finansije. Mesaljes je mogao da kupuje, prodaje, pravi transfere. Čak i da uzima Etovu plaću iz Intera.  Pitanje je kako je Eto dopustio da mu se to dogodi? 

Bio je to čovjek kojem je Eto dao svo svoje povjerenje kada su mu bile samo 22 godine. Dao mu je neograničenu moć nad svojom karijerom. Mesaljes je raspolagao ogromnim kapitalom jer je Eto u periodu od 2006. do 2009. zaradio oko 40.000.000 eura. A Mesaljesova kompanija je raspolagala vlasništvom nad: Četiri vile na Majorci, u Barceloni i Parizu, zgradom u kamerunskoj Duali, skladištima, automobilima... Čak i parking mjestima. A Eto je bio veliki ljubitelj luksuznih automobila... 

Jednog dana Kamerunac je shvatio da sa kompanijom, koja je teoretski u njegovom vlasništvu, praktično nema ništa. Sav kapital kamerunskog fudbalera je bio u tuđim rukama. Njegovog agenta. I ne samo to. Eto je saznao da duguje ogroman novac na ime pozajmica prema Mesaljesovim kompanijama?!

U tom trenutku, Eto je već postao član član Anžija iz Mahačkale. Tada je odlučio da podigne tužbu. Prema savjetima bliskih prijatelja, oduzeo je punomoć bivšem agentu i opet je počeo da stvara svoj kapital. A u jednom trenutku je bio na pragu propasti, prenosi "Mozzart sport".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.