SVJETSKO PRVENSTVO 2022

Istina o katarskim "lažnim" navijačima

BBC je otkrio da su strastveni navijači iz više zemalja dobili besplatne letove i smještaj u zamjenu za pozitivne komentare o turniru na društvenim mrežama

Pred prvu utakmicu, stotine navijača mahalo je zastavama zemalja sa svih krajeva svijeta. Anadolija

A. Č. / BBC

27.11.2022

Uz hiljade praznih mjesta na prvim utakmicama Svjetskog prvenstva, kao i sve češće tvrdnje o „lažnim" navijačima plaćenim da ispune ulice Dohe, mase u Kataru su se još jednom našle u žiži javnosti.

Istražujući tvrdnje o „lažnim" navijačima u Dohi, BBC je otkrio da su strastveni navijači iz više zemalja dobili besplatne letove i smještaj u zamjenu za pozitivne komentare o turniru na društvenim mrežama, kao i da je od njih traženo da lajkaju i dijele drugi materijal na internetu.

"Lažni" navijači na ulicama

Pred prvu utakmicu, stotine navijača mahalo je zastavama zemalja sa svih krajeva svijeta, skandiralo i pjevalo na ulicama Dohe.

Ali, kada su na zvaničnim nalozima Svetskog prvenstva postavljeni snimci, neki su se zapitali zašto toliki navijači izgledaju kao da su sa Bliskog istoka i Južne Azije, a navijaju za brojne reprezentacije iz čitavog sveta.

- Da li ih plaćaju da navijaju za druge zemlje ili šta? - glasio je jedan komentar.

BBC je u Dohi razgovarao sa jednim stanovnikom Katara, Aronom Fernandesom, čija porodice vuče korjene iz Indije.


Južna Azija poznata po ljubavi prema kriketu, ogroman procent navijača iz tog regiona također prati fudbal. Anadolija

Aron tvrdi da takvi komentari ukazuju na šire nerazumijevanje regiona.

Budući da je veliki broj imigranata u Kataru pronašao novi dom, zašto ne bi bilo fudbalskih navijača koji navijaju za različite timove, rekao je on.

- Imamo mnogo navijača iz Indije koji vole ovaj sport i drago mi je da se tokom Svetskog prvenstva pokazalo koliko Indijci zapravo vole fudbal - kaže Aron.

Dodaje da, iako je Južna Azija poznata po ljubavi prema kriketu, ogroman procent navijača iz tog regiona također prati fudbal.

Budući da Indija nikada nije učestvovala na Svetskom prvenstvu, naravno da njeni navijači često biraju da navijaju za druge zemlje, kao i da putuju u inostranstvo da ih gledaju utakmice.

Aron je član dva navijačka kluba - Navijačkog pokreta FIFA i Katarskih navijačkih lidera.

Grupe su osnovali i vode FIFA i organizacioni odbor Svetskog prvenstva 2022.

Upitan da li je morao da potpiše bilo kakav sporazum u sklopu programa Navijačkih lidera, Aron je neodređeno odgovorio:

- Prirodno je da postoje odgovornosti, ali suština je u sportu. Oni to rade godinama. To nije ništa veliko.

Besplatni letovi i hoteli

Aronov odgovor je dvosmislen, ali je BBC saznao da je od mnogih članova programa Navijačkih lidera zatraženo da potpišu ugovore istovremeno, a od organizatora dobijaju i stimulaciju.

Dokumenti u koje je imao uvid BBC, kao i svjedočanstva nekoliko zvaničnika koji učestvuju u organizaciji Svjetskog prvenstva, potvrdili su da su mnogi strani navijači dobili ponudu za besplatne letove do Katara i smještaj u sklopu inicijative za koju organizatori kažu da treba „bolje da oblikuje navijačko iskustvo".

U zamenu je od navijača traženo da potpišu kodeks ponašanja u kom pristaju da „u svoje objave inkorporiraju gde god je primereno sadržaje Vrhovnog komiteta" i da lajkuju i dele materijal treće strane.

Vrhovni komitet je organizaciono telo koje stoji iza Svetskog prvenstva FIFA u Kataru 2022. godine.

Sporazum nisu potpisali svi

Iako se u sporazumu navijačima poručuje da se od njih ne očekuje da budu „portparoli Katara", rečeno im je i da „ne smijeju da omalovažavaju Vrhovni komitet", kao ni „Svetsko prvenstvo u Kataru 2022."

Pjer Kornez, šef Odeljenja za saradnju sa medijima pri Fudbalskom savezu Belgije, kaže da su navijači također dobili „besplatnu kartu za prvu utakmicu i ceremoniju otvaranja".

Dodaje da ova ponuda nije upućena samo belgijskim navijačima, već „svim zemljama koje učestvuju na Svetskom prvenstvu".

Kaže i da sporazum nisu potpisali svi navijači koji su učestvovali u programu.

Odluka da se organizacija Svetskog prvenstva dodijeli Kataru našla se na meti kritika zbog lošeg položaja radnika, LGBT zajednice i situacije sa slobodom govora u toj zemlji.

Zato neki navijački klubovi vjeruju da je katarski program Navijačkih lidera naprosto pokušaj da se popravi imidž turnira.

Marta Gens, članica odbora Navijača Evrope, kaže da nikad još nije čula da se ovakav sistem koristi na nekom velikom takmičenju.

- To nije navijački pokret, to je navijačka prevara - kaže Marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.