INTERVJU

Mario Stanić za "Avaz": Navijači su duša vječitog derbija

A. MIZDRAK

13.4.2018

- Joj, nemoj me sad i ti pitati je li bio penal na utakmici Real – Juventus. Stvarno nemam vremena o tome pričati, u gužvi sam – kazao je legendarni nogometaš Željezničara Mario Stanić prije nego što smo mu uspjeli reći da je povod za razgovor nešto drugo.

- Zovemo Vas zbog Željezničara i predstojećeg vječitog derbija na Koševu protiv Sarajeva – kazali smo Staniću, a bivši napadač tima s Grbavice, koji je slab na klub u kojem je ponikao, taj povod nije mogao odbiti.

- Dobro, za mog Želju uvijek moram imati vremena – kroz smijeh je rekao Stanić.

Igrao je Stanić tokom impresivne karijere bezbroj derbija protiv Mančester junajteda, Arsenala, Totenhema… ali nijedna ta utakmica na njega nije ostavila utisak kao one kad je krajem osamdesetih i početkom devedesetih u dresu svog Želje igrao protiv najljućeg rivala – Sarajeva.

- Svaki gradski derbi smješten je negdje u mozgu u mojoj glavi. Te se utakmice ne zaboravljaju. Svaka je posebna na svoj način. Živjeli smo za derbi protiv Sarajeva. Nema ništa slađe od vječitog derbija. Svaki Sarajlija zna šta taj meč znači za taj grad – kazao je Stanić.

Navijači i naboj koji vlada danima prije derbija, čine tu utakmicu jedinstvenom, tvrdi Stanić.

- Adrenalin je uvijek uoči susreta Želje i Sarajeva bio na vrhuncu. Naboj se osjeća u zraku. Kad meč počne, sve staje, samo je pobjeda važna. Ta utakmica vrijedi kao sve ostale zajedno u prvenstvu. Istina, sad je kvalitet sarajevskih rivala daleko slabiji nego u doba bivše Jugoslavije, ali još je to najveća utakmica bh. nogometa – rekao je Stanić.

 Poziv “Hordama” 

Navijači Sarajeva, nezadovoljni radom uprave bordo kluba, planiraju bojkotirati predstojeći derbi na Koševu. Stanić apelira da “Horde zla” ipak dođu u nedjelju, jer derbi bez navijača nije derbi.

- Bez navijača, to je jedna obična utakmica. Upravo su navijači duša sarajevskog derbija i ja se nadam da će biti na Koševu i jedni i drugi, a da će se na kraju radovati “Manijaci”. Pratim Želju čitave sezone i želim im od srca da osvoje titulu – zaključio je Stanić.

 Užasno je šetati gradom ako izgubiš  

Mario Stanić objasnio je kakav je osjećaj prošetati čaršijom nakon pobjede i poraza u derbiju.

- Užasno je izaći u grad dan nakon utakmice ako izgubiš od ljutog rivala. Slijede dobacivanja, pošalice… a tvoje je samo da spustiš glavu i šutiš. Zato, ako si ti taj koji je pobijedio, uzdignutog čela hodaš čaršijom – kazao je Stanić.

Savjet napadačima Želje

Stanić je dao dobronamjeran savjet napadačima Željezničara.

- Neka ne gledaju i analiziraju defanzivce Sarajeva. Najvažnije je da urade prezentaciju samog sebe. Neka analiziraju svoju igru, kretanje, postavku... Nogomet je specifičan, na terenu se donose odluke u djelićima sekunde, važno je znati se postaviti. Ja sam tako uvijek radio tokom karijere i zato i jesam postao profesionalac – kazao je Stanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.