PROMO

Postcovid pacijenti i pulmološka rehabilitacija – kako sačuvati zdravlje?

Sponzorisani tekst

Postcovid pacijenti i pulmološka rehabilitacija – kako sačuvati zdravlje?

Foto: NOBEL BiH


Kada govorimo o postcovid pacijentima, prvenstveno mislimo na one koji su, usljed infekcije virusom corona, bili na bolničkom liječenju, uglavnom zbog obostrane upale pluća, i koji i nakon izlaska iz bolnice imaju tegobe u smislu zamora, loše tolerancije napora, neprijatnosti i migrirajućih bolova u grudima.

„I oni, prosto, nisu sigurni da li je to posljedica covid infekcije ili je to nešto što je akutno, recimo  povezano sa srcem. Mi smo sad 100 odsto sigurni i liječimo to kao postcovid stanja“, pojašnjava prim. mr. sc. Snežana Kutlešić-Stević, dr. med. spec. pulmologije i baromedicine.

Ona je, naime, zaposlena u jedinoj zdravstvenoj ustanovi u BiH koja sprovodi postcovid rehabilitaciju – Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banjaluci, kroz koju je do sada prošlo i uspješno se rehabilitovalo više od 1.300 pacijenata.

„Cilj rehabilitacije je postignut ako tegobe koje su prethodno navedene smanjimo i ako pacijentu poboljšamo kvalitet života i svakodnevice. Sretna sam da smo u našoj ustanovi svim tim pacijentima omogućili rehabilitaciju, a samim tim i vraćanje u normalan životni tok“, dodaje prim. mr. sc. Kutlešić-Stević.

Ona, ipak, ističe činjenicu da je u posljednje vrijeme sve više mladih oboljelih ljudi koji su sportisti, koji su bili potpuno sposobni i nisu imali nikakvo udruženo oboljenje.

„Jedan od najvećih uspjeha o mom postcovid radu je pacijent, mladi čovjek koji ima 33 godine i koji je bio ne samo na respiratoru dva mjeseca, nego je bio i na ECMO-u, te uspješno proveo pulmološku rehabilitaciju. Proces njegovog oporavka je trajao više od šest mjeseci“, podsjeća prim. mr. sc. Kutlešić-Stević.

Ističe da je i kod njega tokom postcovid rehabilitacije, određenim dijelom i zbog količine medikamenata korištenih tokom liječenja, značajnu ulogu odigrala podrška vitaminima, mineralima i pojačivačem imuniteta, koja je kao vid suplementacije pulmoloških pacijenata neophodna za vraćanje energije i jačanje imunog sistema.

„Uglavnom, preporučujemo preparate koji imaju dovoljan broj vitamina i minerala. Jedan od takvih preparata, koji je dao odličan odgovor kod pacijenata, je Immuno Formula koja ima 12 vitamina i sedam minerala i isto toliko fitonutritijenata, tako da se njihov organizam može vratiti u jedan balans koji je neophodan“, ističe ova stručnjakinja.

Osim proizvoda za jačanje imuniteta ili organizma u cjelini, naglašava da se postcovid pacijentima preporučuje da već poslije mjesec dana od izlaska iz bolnice urade osnovne laboratorijske nalaze i eventualno radiološku dijagnostiku.

„Tu spada obični rendgen pluća ili niskodozni CT toraksa, gdje praktično možemo vidjeti kolike su te ožiljne promjene i da li taj pacijent zahtijeva dalji tretman u smislu terapije ili je sasvim dovoljno da krene na postcovid rehabilitaciju, tokom koje savlada određene vježbe i disajnu gimnastiku koje i kasnije može svakodnevno primjenjivati“, pojašnjava ona.

Također, savjet pacijentima je i da se po izlasku iz bolnice ne forsiraju previše, već da se dozirano vraćaju fizičkim aktivnostima i uopšte bilo kakvim opterećenjima. Ovdje, naglašava prim. mr. sc. Kutlešić-Stević, treba imati u vidu da se u sklopu postcovida mogu javiti mikroembolizacije i plućna tromboembolija - nekad ne tokom same hospitalizacije, već naknadno.

„Zato je moja poruka za pacijente da, prije svega, razmišljaju pozitivno, a da sve što nauče tokom postcovid rehabilitacije, a to je prvenstveno da je u zdravom tijelu zdrav duh, pokušaju da primjenjuju i dalje. I, naravno, da koriste i određene vitamine i minerale“, zaključila je ona.

Više o temi PROMO

NA VRH

Podijeli članak na