REGION

Požari u Tivtu pod kontrolom: Pogledajte švicarski helikopter u akciji gašenja

Avaz.ba

19.7.2017

Švicarski vojni helikpter "AS 332 super puma" počeo je da gasi požar na Solilima i Klačini u Krtolima kod Tivta.

Helikopter protivpožarnim vedrom koje je zakačeno ispod njega zahvata morsku vodu u blizini Ostrva cvijeća i odmah je potom izbacuje na vatru, pa su njegovi efeti gašenja odmah uočljivi, pišu Vijesti.me.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Bardić kazao je da mu je švicarski helikopter stavljen na rasplaganje dok god ne ugasi požare na području Krtola.

Istakao je i da je stanje na dijelu požarišta od Grabovca prema Plavom horizontu značajno bolje i da će gasioci učiniti sve da požar na tom dijelu potpuno ugase.

Bardićoko 15 sati kazao je da je stanje na požarištima u tivatskoj opštini pod kontrolom i da vatra trentno ne ugrožava naseljena mjesta, niti infrastrukturne objekte.

U gašenje se uključilo i protivpožarni avion "Antonov", a helikopterom BEL 212 MUP-a Crne Gore, Bardić je jutros iz vazduha obišao kompletan teren i nakon toga rasporedio vatrogasce na terenu da na najbolji  načn odgovor trenutnoj situaciji na požarištu.

Organizacija žena Tivat danas je na terenu uz veliku zahvalnost za njihove napore poslala i donaciju od 120 sendviča, te sokove i mlijeko.

Inače, situacija je povoljnjija i što se aero zagađenja tiče jer je danas koncentracije dima i pepela u vazduhu nad Tivtom osjetno manja, nego što je to bio slučaj juče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.