Raketni razarač SAD u višednevnoj posjeti luci Bar

Avaz.ba
23.09.2017 18:59

Prvi put od ulaska Crne Gore u NATO, u luci u Baru u višednevnoj posjeti Mornarici VCG (MVCG) boravi ratni brod Mornarice SAD.

Raketni razarač USS Porter (DDG 78) je od 21. do 25. septembra na vezu u AD Port of Adria, a tokom posjete čiji je cilj jačanje američko-crnogorskih odnosa i saradnje na sigurnosnom planu, oficiri i mornari s broda imaju niz aktivnosti i susreta i sa kolegama iz MVCG i sa lokalnom zajednicom.

Komandant broda, kapetan Džon Tobin (John) sa saradnicima primio je danas delegaciju crnogorskih medija kojima je predstavio brod i njegovu misiju u Baru.

- Na polju vojne bilateralne saradnje, sa MVCG smo već izveli nekoliko vježbi, a obišao nas je i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković. Bili smo na prijemu kod gradonačelnika Bara, ugostili smo 15 ambasadora zemalja članica NATO-a, obišli OŠ "Srbija" u Starom Baru gdje smo đake podučavali engleskom jeziku. Naš fudbalski tim je s lokalnim barskim odigrao prijateljsku utakmicu - rekao je novinarima kapetan Tobin, koji je u Mornarici SAD od 1996. godine, a plan mu je, kaže da provede još najmanje 10.

Ukazujući da je Crna Gora prelijepa, "sa zaista divnim pejzažom, mnogo je zelenila na brdima oko Bara, a boje mora su zaista fantastične", Tobin je naglasio da su Barani izuzetno gostoljubivi i da članovi posade nakon obilazaka grada imaju samo riječi hvale i za prijem i za hranu "koja je izvanredna, a uživali su i na plažama i u obilasku kulturnih atrakcija".

- Prisustvo ovog broda u Jadranskom moru pokazuje našu kontinuiranu posvećenost kolektivnoj sigurnosti Evrope. Cilj naše posjete je da učvrstimo saradnju na sigurnosnom planu i da dalje razvijamo partnerstva naših naroda i mornarica. Matična luka nam je Rota u Španiji, velika pomorska i avio baza NATO pakta, a naša patrolna područja su Mediteran i Crno more, gdje obilazimo naše NATO partnere i učvršćujemo saradnju, uvijek možemo ostvariti progres u pomorskoj taktici i saradnji. Ovaj brod učestvuje u svjetskom ratu protiv terorizma, u kojem nam je i Crna Gora partner, već smo izveli nekoliko napada na Al Kaidu u Siriji, uvijek smo spremni da podržimo svaku naciju koja učestvuje u borbi protiv terorizma - dodao je Tobin.

Ovaj brod, čiji je moto "Šampion slobode", 28. je po redu od ukupno 66 do sada sagrađenih u klasi "Erli Bark" višenamjenskih raketnih razarača čija je cijena gradnje i opremanja po brodu oko 1,8 milijardi dolara.

Posjeduje moćan AEGIS elektronski kompleks koji mu uz dodatnu opremu omogućava borbu protiv ciljeva u vazduhu, na moru, pod morem i na kopnu.

U svom arsenalu, ovaj 154 metara dug, a 20 metara širok brod gaza 9,4 metra i deplasmana oko 9.000 tona, ima višecjevne lansere raketa Harpun, Tomahavk, protivraketne projektile Standard 3 i VL ASROC, top od 127 mm, dva PVO sistema SEA RAM, dva trocjevna torpedna aparata.

Na krmenoj platformi se nalazi hangar za dva helikoptera "Sihouk", a brzinu od 30 čvorova omogućava mu pogonski kompleks ukupne snage 100.000 konjskih snaga.

Razarač je u upotrebi od 1999. godine, a posadu mu čine 71 oficir i podoficir i 210 mornara.

Na pitanje "Vijesti" kakva su mu dosadašnja iskustva sa MVCG, Tobin je odgovorio "fantastična!", dodajući da se raduje nastavku saradnje "i dolasku još naših brodova u Bar".

- MVCG je izuzetan domaćin, imamo bilateralne treninge na više polja, od operacija malih brodova i bordinga do procedura bojevih gađanja. Što se mog viđenja Bara tiče, pored protokolarnih susreta, obišao sam Stari Bar i tamo kod tvrđave imao izuzetan ručak, obišao sami vaše plaže - dodao je Tobin.

Iz Ambasade SAD u Podgorici saopćili su da je ova posjeta luci Bar u funkciji nastavka napora američke VI flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva unapređenja pomorske sigurnosti i sigurnosti uopće.

"Američka VI flota sa sjedištem u Napulju izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi", navodi se u saopćenju Ambasade SAD u Podgorici.

Tagovi

Bar Crna Gora

Oglasi

NA VRH