REGION

Mladi nemaju motivacije za prestanak pušenja

( Ilustracija)

Avaz.ba

28.10.2017

U Crnoj Gori raste broj mladih koji koriste duhanske proizvode, ali korisnici u programima odvikavanja od pušenja, nisu motivirani i spremni da redovno pohađaju aktivnosti, saopštila je direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje, Agima Ljaljević.

Ona je ukazala da su ranija istraživanja o prevalenciji pušenja u Crnoj Gori pokazala, da je među odraslim od 15 do 64 godine, 31 posto pušača i da je broj konzumenata duvanskih proizvoda povećan zbog činjenice da je pušenje opšte prihvaćena pojava.

Ljaljević je navela i da najnovije istraživanje, sa još nepublikovanim podacima, pokazalo da je učešće pušača u opštoj populaciji povećano i da iznosi 35,4 posto i da su muškarci više konzumiraju duhanske proizvode u odnosu na žene.

Ona je rekla da su neka od prethodnih istraživanja pokazala da je više pušača na sjeveru Crne Gore, kako u cijeloj, tako i u populaciji mladih.

Ljaljević je saopštila da raste broj mladih koji koriste usluge Savjetovališta za mlade pri domovima zdravlja, ali ne i korisnika Programa odvikavanja od pušenja. Ona je objasnila da Program odvikavanja traje pet radnih dana u sedmici, svakog dana po dva sata.

- Međutim, korisnici nisu spremni da svih pet dana uredno pohađaju aktivnosti, a nijesu ni motivisani za odvikavanje od pušenja - kazala je Ljaljević agencijama.

Ona je objasnila da Program realizuje izabrani doktor, a s obzirom da se radi o Savjetovalištu za mlade, uglavnom su angažovani pedijatri ili specijalisti javnog zdravlja, ako ih ima Dom zdravlja.

- Preporuka za izabranog doktora, u vezi sa ovim Programom, je da prije realizacije okupi polaznike u cilju predočavanja planiranih aktivnosti i upoznavanja sa grupom, kao i okupljanje nakon mjesec, kako bi se utvrdio trenutni pušački status - rekla je Ljaljević.

Ona je navela da se radi o mladim korisnicima duvnskih proizvoda koji se nalaze u fazi modifikacije ponašanja koja je označena kao „prerazmišljanje-prekonteplacija“.

Laljević je rekla da ta faza karakteriše početak svakog ponašanja, a koje nije povezano sa razmišljanjemo posljedicama preuzimanja takvog stila života.

- Korisnici, u ovoj fazi nisu spremni da se, nakon pohađanja Programa, jave pružaocima usluga odvikavanja, kako bi se evidentirao ishod realizovanih aktivnosti - dodala je Ljaljević.

Kako je navela, zbog svega toga ne postoji evidencija o broju korisnika koji su ostavili pušenje, jer nisu motivisani da se javljaju u savjetovalište za evidetniranje „pušačkog statusa“ nakon pohađanja Programa. Zato i nije poznato koliko je Program u praksi uspješan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.