REGION

Presušilo Slano jezero u Nikšiću

( Agencije)

Avaz.ba

29.10.2017

Najatraktivniji turistički lokalitet u Nikšiću Slano jezero polako odumire. Fotografije koje već danima kruže po društvenim mrežama zabrinjavaju građane ali i ekološke aktiviste u gradu pod Trebjesom, jer je na pojedinim mjestima jezero potpuno presušilo a vodostaj je nikad manji.

Za sve je kriva ekstremna suša koja je ove godine uzela danak i na Biogradskom jezeru, o čemu su mediji i pisali ranije. Međutim, za presušivanje jezera u Nikšiću krive su i vještačke akumulacije koje se koriste za potrebe Hidroelektrane Perućica.

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ranije su za medije priznali da za potrebe proizvodnje električne energije moraju da ispuštaju vode iz vještačkih akumulacija kako bi održali dnevnu proizvodnju.

- Elektroprivreda Crne Gore je u pojedinim djelovima dana, kada su cijene električne energije visoke, primorana da dio potreba crnogorskog konzuma pokriva iz svojih akumulacija. Direkcija za upravljanje energijom se dosta odgovorno odnosi prema akumulacijama i gleda se da se u svakom trenutku štedi voda u njima ili bar valorizuje po veoma visokim cijenama, kako bi koliko-toliko bili spremni za predstojeće ljeto. Situaciju otežava i manje sniježna godina tako da nema ni dotoka koji su obično dolazili od topljenja snijega - naveli su tada iz EPCG.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović kaže da je nizak nivo vode na Krupcu i Slanom jezeru ove jeseni realan i vidljiv pokazatelj jedne do sada veoma sušne godine, što je uslovilo i takvo nepovoljno stanje na jezerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.