SASTANAK Članstvo Crne Gore u Alijansi značajno doprinosi geopolitičkoj stabilnosti

Crna Gora će promovirati NATO politiku otvorenih vrata

Avaz.ba
26.03.2018 19:05

Crna Gora će promovirati NATO politiku otvorenih vrata, saopćeno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića s gruzijskim kolegom Levanom Izorijom.

Ministri odbrane dvije zemlje ocijenili su da članstvo Crne Gore u Alijansi značajno doprinosi geopolitičkoj stabilnosti i smanjivanju tenzija na jednom historijski trusnom području.

Bošković je, kako je saopćeno iz Ministarstva, istakao spremnost Crne Gore da pruži političku, ekspertsku i tehničku pomoć Gruziji u procesu pridruživanja.

- On je naglasio da ćemo kao NATO članica nastaviti da promoviramo NATO politiku otvorenih vrata, uz uvjerenje da je jedina pouzdana budućnost svih zemalja regiona u punoj euroatlantskoj i evropskoj integraciji. Bošković je napomenuo da Crna Gora prepoznaje važnost podrške Gruziji, kako bi do kraja provela dugotrajni i sveobuhvatni proces reformi, cijeneći njene napore na unapređenju odbrambenog sektora, kao i na ispunjavanju zadataka koji proizilaze iz NATO agende - navode u Ministarstvu.

Izorija je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u integracionim procesima, ocijenivši da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona.

- Sagovornici su izrazili posvećenost daljem unapređenju odbrambene saradnje dvije zemlje kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata kako na bilateralnoj osnovi tako i u saradnji s ostalim partnerskim zemljama, uz osvrt na mogućnost uspostavljanja saradnje u domenu cyber odbrane, komunikaciono-informacionih sistema i u oblasti zrakoplovstva - ističu u Ministarstvu.

NA VRH