DIPLOMATIJA

Stoltenberg i Đukanović poručili nakon sastanka: Neki postupci Rusije su neprihvatljivi i za osudu

Antenam.net

4.6.2018

Ovo je važan dan za Crnu Goru i cijelu Alijansu, istakao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji se sa predsjednikom ove države Milom Đukanovićem sastao dan uoči godišnjice prijema Crne Gore u NATO.

"Prijem Crne Gore je pomogao da se promoviše stabilnost na Zapadnom Balkanu. Hvala vam za posvećenost za povećanje trupa u Avganistanu kao i zbog izdvajanja za odbranu. Crna Gora pokazuje da je pouzdan i solidan član Saveza", istakao je Stoltenberg.

Crna Gora je bezbjednija od kad je članica, smatra Stoltenberg. "Sve je više izazova u Evropi. NATO je postao jači i veći sa novom članicom. Jači smo mi, sigurnija je Crna Gora", poručio je on.

"Crna Gora doprinosi savezu kad je posrijedi zajednička sigurnost na mnogo načina. Pristupanje CG Alijansi čini region stabilnijim", kazao je Stoltenberg.

Kao što Crna Gora pomaže savezu, tako i NATO pomaže Crnoj Gori, dodao je on i naglasio da će NATO od sjutra, preko air-policing-a, da čuva crnogorsko nebo.


Ovo je prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore. Stoltenberg je Đukanoviću čestitao izbor za predsjednika. "Pozdravljam njegovo liderstvo kad vodi Crnu Goru kao članicu Alijanse. Pozdravljam Đukanovićevu posvećenost NATO-u", rekao je Stoltenberg.

"Ovo je prilika da zajedno razgovaramo o tome kako je CG iskoristila prvu godinu. Pokušali smo da prepoznamo realan prostor, da pomognemo u ostvarenju politiku NATO. Vjerujem da smo pokazali sposobnost, da se NATO nije pokolebao zbog toga što je primio CG u Alijansu", naglasio je Milo Đukanović.

"Doprinijećemo ostvarenju interesa i politike NATO", dodao je on.

Đukanović je, međutim, upozororio da na Zapadnom Balkanu još ima onih koji su snažno protive europeizaciji. "Oni žele da održavaju dalje stanje haosa i stanje bez perspektive. Ti otpori su sve drastičniji kako smo mi sve bliži svom cilju. ovo su njihovi posljednji odgovori na ono što je neminovno - da će naš region živjeti po evropskim standardima u doglednoj budućnosti", rekao je Đukanović.

Značajna je politika dvostrukog kolosjeka prema Rusiji, saglasni su Stoltenberg i Đukanović.

"Moramo da reagujemo kad Rusija krši međunarodna pravila i zato svi podržavamo ekonomske sankcije. S druge strane, Rusija je naš susjed, moramo da održavamo dijalog. Iako su odnosi teški, dijalog je neophodan a to sam čuo i od Crne Gore - da žele bolje odnose s Rusijom, da ne žele da se izoluju od njih", kazao je generalni sekretar NATO-a.

Jasna je pozicija Crne Gore u odnosu na Rusiju, poručio je Đukanović. "CG se ne deklariše jakim riječima nego istrajnom i iskrenom politikom pripadnosti sistemu čiji smo sastavni dio - dijelićemo bezbjednosne interese NATO i EU", kazao je on.

Branićemo evropski sistem vrijednosti koji je Rusija, svojim ponašanjem, pokušala da uruši, rekao je Đukanović.

"Ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i neka druga postupanja poput onih koja smo vidjeli u Crnoj Gori, tokom izbornog procesa 2016. su neprihvatljiva i to treba osuditi", zaključio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.