KRIMINAL Bio na crvenoj Interpolovoj potjernici

Je li "pad" Kašćelana kraj "kavačkog klana": Ko je ozloglašeni šef mafije?

Antenam.net
13.12.2018 22:33

Uhapšen je jedan od najtraženijih crnogorskih bjegunaca Slobodan Kašćelan. Njemu je policija lisice na ruke stavila u iznajmljenom stanu u Pragu. Kašćelan se na crvenoj Interpolovoj potjernici nalazi od 2017., prenosi Antenam.net. 

Tzv. kavački klan dobio je ime po kotorskom naselju Kavač, a vođama organizacije smatraju se Radoje Zvicer i Kašćelan. Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspjelog atentata u ljeto 2016. u Novom Sadu. Crnogorski organi ga sumnjiče je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlaštena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

On se potražuje jer se protiv njega u Crnoj Gori vodi krivični postupak zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo, podsjeća FOS.

Sumnja se da je Kašćelan u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije I.M. Također, potražuje se i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret.

Kako je "pao" vođa ozloglašenog klana?

Kašćelan je navodno često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve s ciljem da bude uhapšen, gdje mu je i specijalna jedinica policije Češke i stavila lisice na ruke, piše FOS.

I dalje se ne zna kako je snimak o "kavčanima" dospio u javnost

Javnost je "uzdrmala" i objava snimka na YouTube-u koji je ubrzo uklonjen, a gdje su detaljno opisani odnosi unutar kavčana. Na snimku su prvi put otkriveni detalji o navodnom kriminalnom djelovanju ovog klana, njihovi lažni identiteti, kao i nazivi države u kojima se bave ilegalnim poslovima. Istražitelji vjeruju da je snimak dostavljen iz regiona i ne isključuju mogućnost da je „doturen“ iz suparničkog – "škaljarskog klana".

Dobro izmontirani video-zapis po strukturi izvještavanja, količini povjerljivih podataka, brojnim fotografijama i objavi presretnutih razgovora podsjeća na klasični dosije obavještajnih agencija, obrađen za širu i to javnu upotrebu. Interesantno je da onaj ko je napravio snimak ostavlja trag, ali je pitanje da li namjerno ili slučajno. Naime, tekst je napisan ekavicom, možda upravo s namjerom da bi se krivac tražio upravo u sigurnosnim strukturama Srbije.

Kašćelanu "češljaju" i imovinu

Prema saznanjima FOS-a, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) protiv Kašćelana je pokrenulo i finansijsku istragu u okviru koje ispituje porijeklo njegove imovine. Tužilaštvo ispituje porijeklo nepokretne imovine koju Kašćelan ima u Kotoru, Cetinju, Budvi i Tivtu. U ovom momentu predmet istrage nisu nekretnine u Kotoru i na Njegušima, za koje postoje dokazi da se radi o naslijeđu.

Prema zvaničnim podacima koje je ranije "Dan" objavio, Kašćelan u Budvi posjeduje osam stambenih prostora, od ukupno 406 metara kvadratnih. Radi se o stanovima i poslovnim prostorima. Tužilaštvo je došlo do podatka da je Kašćelan ove nekretnine gradio, a ne kupovao pa se ispituje porijeklo novca koji je uložen u izgradnju pomenutih objekata. Ono što svakako neće biti predmet istrage su naslijeđene nekretnine na Njegušima od 5.169 kvadrata. Kao naslijeđe se vodi i kuća od oko 180 metara kvadratnih u Dobroti, 12.380 kvadrata šuma i pašnjaka, 139 kvadrata (dio porodične kuće i dvorišta) i 161 kvadrat (porodična kuća i pomoćne zgrade). Prema zvaničnim podacima, u Tivtu se vodi kao vlasnik dva stambena prostora od ukupno 138 kvadrata, koje je kupio.

Lisice na ruke prije dva dana stavljene i Kašćelanovom tjelohranitelju

Prije dva dana uhapšen je i navodni Kašćelanov tjelohranitelj Srđan Jurašević.

Naime, policija je 10. decembra po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru uhapsila Srđana Juraševića (35) iz Tivta. On se, kako prenosi FOS, prema policijskim evidencijama, tretira kao bezbjednosno interesantno lice. Jurišević je, prema nezvaničnim saznanjima ovog portala, prilikom kontrole sa terase bacio pištolj u kojem se nalazio okvir sa municijom. Pištolj marke "CZ TT" pronađen je u susjednom dvorištu. Osim toga, zaplijenjeno je i osam komada pištoljske municije. Jurišević je navodno tjelohranitelj Slobodana Kašćelana za kojeg je Ilija Dedović tvrdio da ga je uveo u tzv. kavački klan.

Jurašević je prošle godine bio ranjen ispred bjelopoljske diskoteke.

NA VRH