TRGOVINA

Crna Gora prodaje ratne brodove

Ta odluka obrazložena je tvrdnjom kako su preveliki i preskupi

Jedan od ratnih brodova. Fena

Fena

19.4.2019

Crnogorska vlada donijela je odluku da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila - partolni brodovi P-33 i P-34 i ponude na prodaju, a da se novac od prodaje usmjeri za kupovinu novog naoružanja i opreme.

Ta odluka obrazložena je tvrdnjom da su brodovi "preveliki, preskupi i prekomplicirani za upotrebu u Mornarici VCG", koja nema ni kadrove koji bi mogli raditi na njima. 

Kako se podsjeća, brodovi su napravljeni krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kao okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslavenske ratne mornarice.

Ministarstvo odbrane izvršit će procjenu i odrediti početnu cijenu brodova, budući da se radi o upotrebljivoj vojnoj tehnici, Ministarstvo će novog vlasnika tražiti na takozvanim povjerljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti. 

Do sada je više država pokazalo interesiranje da kupi ova dva broda koji su tehnički u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike, uvrste u sastav svojih ratnih mornarica, a među interesentima su Pakistan, Turska, Bangladeš i Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.