REZULTATI

Proevropska koalicija Mila Đukanovića u blagoj prednosti

Biračko pravo u Crnoj Gori iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 posto

Đukanović: Zajedno sa koalicionim partnerima za sada imamo 40 mandata. Agencije

Piše: A. Č. / Avaz.ba

31.8.2020

Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) objavila preliminarne rezultate na osnovu 98,55 posto obrađenog uzorka, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,12, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,52 posto glasova.

Koalicija "Mir je naša nacija" je osvojila 12,55 odsto, "Crno na bijelo" 5,57, Socijaldemokrate 4,09, Bošnjačka stranka 3,81, SDP - Jaka Crna Gora 3,14, Albanska lista 1,61, a Albanska koalicija Jednoglasno 1,16 posto.

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0,27, a Hrvatska reformska stranka 0,13 posto glasova, i one, prema ovim rezultatima DIK-a, nisu prešle cenzus.

Proevropska koalicija Mila Đukanovića bila je sinoć u blagoj prednosti sa 35,12 posto nad “Koalicijom za budućnost Crne Gore”, koja je imala 32,52 posto osvojenih glasova, prvi su preliminarni rezultati jučer održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nakon prebrojanih 98,55 posto glasova.

Biračko pravo u Crnoj Gori iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 posto od ukupnog broja birača, saopćio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT). Na izborima je učestvovalo šest koalicija i pet političkih partija. 

Tokom jučerašnjeg dana na biralištima nisu zabilježeni veći incidenti, ali su uočene određene nepravilnosti. 

Prve projekcije mandata pokazali su da Đukanovićev DPS može računati na 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija” na 10 mandata, a “Crno na bijelo” na četiri mandata.

Uočene nepravilnosti tokom glasanja. Agencije

Po tri mandata mogu imati Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, po dva SDP i Albanska lista te jedan mandat AK Jednoglasno.

Koalicija Za budućnost Crne Gore proglasila je pobjedu, ali analitičari smatraju da je slavlje preuranjeno. Ipak, rana matematika govori da opozicija može sakupiti do 41 mandata, dok Đukanović može sakupiti 40 mandata.

Izbori te predizborna kampanja održani su u sjeni tenzija zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Nela Savković-Vukčević iz izbornog štaba DPS-a rekla je sinoć da je na 60 posto obrađenog materijala DPS osvojio 37, 8 posto.

- To nam omogućava da sa tradicionalnim koalicionim partnerima formiramo vlast. Kao i na prethodnim izborima, opozicija uvijek žuri da proglasi pobjedu, a mi pozivamo građane da strpljivo sačekaju konačne rezultate u svojim kućama i vjerujem da ćemo slaviti pobjedu DPS-a - izjavila je Savković-Vukčević.

Biračko pravo u Crnoj Gori iskoristilo je 409.880 građana. Printscreen

Građani Crne Gore birali su jučer između proevropske opcije Mila Đukanovića i prosrpske opozicije koju su podržale i Srpska pravoslavna crkva te ruska medijska mašinerija u regiji.

Đukanović: Borba za većinu traje

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović nakon prebrojanih nešto više od 90 posto glasova sinoć oko ponoći obratio se javnosti.

Istakao je da je DPS osvojio oko 145.000 glasova odnosno 30 mandata.

- Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori i na ovim izborima, kako u pogledu osvojenih glasova tako i u pogledu mandata. Još uvijek pristižu glasovi, ali u ovom trenutku je jasno da zajedno sa tradicionalnim koalicionim partnerima za sada imamo 40 mandata. Borba za većinu u crnogorskom parlamentu još uvijek traje. Sačekaćemo sve rezultate i konačne rezultate DIK-a - kazao je.

Zahvalio se i biračima.  

- Ovo je prilika da zahvalim biračima za atmosferu tokom izbornog dana koji govori o kvalitetu politike koju vodimo. Ta politika je dovela do visokog nivoa političke kulture i tolerancije, bez obzira na to što su iz domaćih i regionalnih krugova priželjkivali nemire. Koristim priliku da čestitam svim učesnicima izbora na rezultatu. Mnogi politički subjekti su ostvarili rezultat koji je vrijedan poštovanja, a to je nešto što DPS uvijek pozdravlja i poštuje - kazao je Đukanović.

Mnogi su se, dodaje pitali da li je DPS u stanju da prizna rezultat koji nije nešto što očekuju.

- Evo to upravo sada iskazujemo. Sačekaćemo finalno prebrojavanje glasova i da vidimo kojoj od dvije strane pripada taj presudni 41. mandat i ono što bude predstavljalo slobodnu volju građana je za DPS zakon koji ćemo bezuslovno poštovati - kazao je Đukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.