INCIDENT NA CETINJU

Protestirali profesori i saradnici Fakulteta za crnogorski jezik, Koprivica im slao poljupce

Dio okupljenih je nakon toga pokušao da uđe u zgradu Ministarstva, ali su veći incident spriječili organizatori

A. J. / Vijesti.me

8.3.2021

Okupljeni pokušali ući u zgradu Ministarstva. Screenshot

Na Cetinju je održan protest profesora i saradnika Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) kao i dijela građana, piše portal Vijesti.


Oni su protestirali jer, kako navode, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu od prošle godine.


Ispred Ministarstva kulture došlo je do incidenta kada se na vratima pojavio državni sekretar Dragan Koprivica koji je okupljenima slao poljupce.


Dio okupljenih je nakon toga pokušao da uđe u zgradu Ministarstva, ali su veći incident spriječili organizatori.


Nakon toga su okupljeni pjevali "što ste na nas digli hajku, četničku vam j... majku", a potom je Adnan Čirgić pozvao okupljene da se mirno raziđu.

Prekršene mjere u borbi protiv pandemije

Protestom su prekršene mjere u borbi protiv pandemije kojima je predviđeno okupljanje maksimalno 25 ljudi, ne duže od 60 minuta.


- Ovih teških i subonosnih dana za opstanak Crne Gore dok se sprovodi izdajnička i asimilatorska politika, Cetinje kao u najslavnijim danima svoje istorije pruža otpor okupatorskoj sili koja se sručila na našu zemlju. Promoteri anticrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa u tuda državna znamenja, sada žele udariti na rad Fakulteta za crnogorski jezik koji nije pristao na kolaboraciju s neprijateljima građanske Crne Gore - kazao je je istoričar sa FCKJ Boban Batrićević.


Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić istakao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

- Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji Univerziteta Crne Gore čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskog kadra na njegovo čelo. Nećemo dozvoliti da Vlada premijera Zdravka Krivokapića koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK - poručio je Čirgić.

Prema njegovim riječima danas više nego ikada su ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta za crnogorski jezik bude na Cetinju.

- Slobodarskoj instituciji je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode. Nećemo dozvoliti gašenje Fakulteta - uvjerava Čirgić.

Uprava Fakulteta: Skup protekao u akademskom duhu, Koprivica provocirao masu

Uprava FCJK je saopćila da su "organizovali nenajavljeni skup akademskog i neakademskog osoblja ispred bivšeg Ministarstva kulture", a da se pridružio veliki broj građana da se solidarišu s FCJK i ukažu protest Vladi koja neispunjavanjem zakonskih obaveza prema Fakultetu ulazi u obračun s jedinom institucijom kojoj je cilj afirmacija montenegristike."


Tvrde da je skup protekao mirno, u akademskom duhu, te da su tri puta odbili zahtjev Koprivice da se obrati, nakon čega je on po zvašetku skupa izašao i, kako navode, ciničnim slanjem poljubaca i gestikulacijom isprovocirao masu.


- Kao eksponent Miloševićeve i Šešeljeve politike Dragan Koprivica je 90-ih godina specijalizirao sve metode i tehnike raspirivanja mržnje i provociranja građanski i antifašistički okupljenih masa. Te je svoje sposobnosti i danas pokazao. Provociranjem okupljenih građana po svršetku skupa, Dragan Koprivica, kao činovnik Vlade Crne Gore, jedini je koji snosi odgovornost za ono što je uslijedilo. Zahvaljujemo svim okupljenim gtrađanima koji su došli da nam pruže podršku uprkos tome što svjesno rizikuju jer ova Vlada sprovodi revanšizam i odmazdu prema neistomišljenicima - kazali su iz FCJK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.