O MOGUĆIM IZBORIMA

Abazović: Ne prihvatamo rekonstrukciju, želimo potpuno novu vladu

Takvo je rješenje prilično čisto jer uvijek kada postoji neka politička kriza mislim da je u redu da se mandat vrati građanima, rekao je Abazović

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović. arhiv

L. M. /Večernji list

7.11.2021

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da smatra da će se pronaći neki model koji bi mogao da produži trajanje Vlade u postojećem ili nekom drugom sastavu.

- To je nešto što je realno - rekao je Abazović u intervjuu za zagrebački "Večernji list".



Potpuno nova vlada

Odgovarajući na pitanje koliko je izvjesno da će Crna Gora ići na nove parlamentarne izbore, Abazović je podsjetio da je Demokratski front kao dio parlamentarne većine saopćio da ne prihvata rekonstrukciju, već da žele potpuno novu vladu.

- Nova Vlada može biti unutar ove većine koja sada vlada, ali može biti i drugog modaliteta. Jedan od modaliteta može biti i da odemo na prijevremene parlamentarne izbore. Takvo je rješenje prilično čisto jer uvijek kada postoji neka politička kriza mislim da je u redu da se mandat vrati građanima. Od toga ne treba bježati, to su tekovine demokratije, ali iskreno ne mislim da će biti novih izbora i da ćemo naći neki model koji bi mogao da produži trajanje vlade u postojećem ili nekom drugom sastavu - kazao je Abazović.

Prvi put u historiji promijenjena vlast

Podsjetio je da je nakon parlamentarnih izbora prošle godine Crna Gora prvi put u historiji promijenila vlast.

- Ja nisam ni očekivao neku spektakularnu stabilnost. Stabilokratija je bila karakteristika prethodne vlasti. Nije bilo demokratije, ali je bilo stabilnosti. Sada je uspostavljen novi sistem, po meni bolji, ali koji po mom mišljenju mora da prođe kroz određene faze sazrijevanja i gdje je svako važan - i velike i male partije. Svaki lider, svaki zastupnik je važan. Ovu većinu čini samo jedan zastupnik u odnosu na opozciju. Potpuno se promijenio koncept - kazao je Abazović.

On je dodao da je u Crnoj Gori počela i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.