CRNA GORA

Odlazeća ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta ostavila haos iza sebe: Ovo su sva (ne)djela Vesne Bratić

Kada je stupila na ministarku funkciju haos je napravila u sva četiri resora. Smijenila je oko 400 direktora, (čak i mrtve), osnovnih i srednjih škola, iako je upozoravana da je to van svih zakonskih normi

Bratić: Pod sumnjivim okolnostima dobila počasno državljanstvo Crne Gore. Agencije

E. Ć. / CDM

7.2.2022

Vesna Bratić, odlazeća ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, se u prethodnih 14 mjeseci nije često pojavljivalja u javnosti, ali kad god je to učinila dokazivala je otklon i prezir prema svemu crnogorskom, navodi "CDM.me".

Ona je pod sumnjivim okolnostima dobila počasno državljanstvo Crne Gore, a onda je uvela kadrove "srpskog sveta" na tamošnji državni Univerzitet, u škole, institucije kulture i sporta. Ona je urušila sve crnoorsko čega se dotakla, a bila je učesnik ili podržavatelj litija.


Smijenila oko 400 direktora

Protiv Vesne Bratić su podnesene brojne inicijative za smjenu, krivične primjene zbog masovne smjene direktora, kao i govora mržnje. I nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića, javnost očekuje da Bratić snosi posljedice za svu štetu koju je nanijela Crna Gora.

- U Crnoj Gori žene se nalaze vrlo često u onom položaju koji same izaberu - rekla je jednom prilikom na Okruglom stalu, te izazvala žustru reakciju crnogorske javnosti. Bratić je za sebe govorila i da je "žena četnik", a kasnije se pravdala govoreći da je to bio sarkastičan potez, a da su oni koji nisu razumjeli njen "sarkazam" zapravo "izuzetno ograničeni ili zlonamjerni".

Izjavila je i to kako joj je nana pričala "da je za nju Crnogorac i Srbin bilo jedno te isto", a zalagala se za povratak Njegoševe kapele na Lovćen.

Kada je stupila na ministarku funkciju haos je napravila u sva četiri resora. Smijenila je oko 400 direktora, (čak i mrtve), osnovnih i srednjih škola, iako je upozoravana da je to van svih zakonskih normi. Posljedice se osjećaju, Ministarstvo gubi sporove zbog tih odluka, a platit će ih, ko drugi nego građani.

Veliki izazov pred novom vladom

Bratić je i pored uzgubljenih sudskih sporova, nedavno na šest mjeseci produžila funkcije v.d. direktora u mnogim školama. U institucije kulture za rukovodioce imenovani su čak i osnivači nacionalističkih Dveri. 

Smjenivala je saradnike koji joj se zamjere, prijetila, vrijeđala poslanike. Sistemi obrazovanja i kulture prethodnih decenija u Crnoj Gori su zapostavljani, što je omogućilo Bratić da ih uruši.

Sad je pred novom vladom i svim nadležnim institucijama prioriteni zadatak da obrazovni i kulturni sistem Crne Gore digne iz pepela. Mišljenje mnogih da prvo što bi trebalo uraditi je oduzeti crnogorsko državljanstvo Vesni Bratić.

Ne zna se koliko će vremena trebati da se sanira šteta koja je nanesena Crnoj Gori, ali javnost očekuje da će Vesna Bratić odgovarati za svoja djela, navodi "CDM.me".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.