NOVE ODLUKE MINISTARSTVA

U Crnoj Gori cijene goriva niže za tri i jedan eurocent?

U Skupštini već mjesec dana na razmatranje čeka zakon koji bi snizio akcize na gorivo za 40 posto, ali je ta institucija u blokadi zbog političkog sukob

A. O. / Vijesti.me

Nova cijena litra euro dizela iznosit će 1,72 eura

Foto: ILUSTRACIJA


Cijena euro dizela na crnogorskim pumpama od sutra će biti niže za tri centa, a za dvije vrste benzina po cent, pokazuju preliminarni podaci odnosa cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura, pišu Vijesti.me.

Prema ovim procjenama, nova cijena litra euro dizela iznosit će 1,72 eura, benzina BMB 98 1,74 eura, a BMB 95 1,7 eura. Cijena lož ulja takođe bi mogla biti niža za tri centa i iznosit će 1,64 eura.

Zvanične cijene

Ministarstvo kapitalnih investicija danas će saopćiti zvanične cijene koje će važiti narednih 14 dana.

Prije godinu dana cijena euro dizela u Crnoj Gori iznosila je 1,12 eura, čak 60 centi niža nego sada. Dvije vrste benzina bila su tada jeftinije za 40 centi - BMB 98 1,33 i BMB 95 1,30 eura.

Od marta prošle godine cijene naftnih derivata na međunarodnim berzama počele su znatno da rastu zbog veće potražnje izazvane ekonomskim oporavkom usljed popuštanja epidemioloških mjera, ali i odluke zemalja najvećih izvoznika nafte OPEC-a da značajnije ne povećavaju proizvodnju.

Krajem februara ove godine zbog napada Rusije na Ukrajinu, kao i zbog najava sankcija Rusiji, koja je jadna od većih izvoznika nafte, došlo je do novog rekordnog rasta cijena. U međuvremenu, zemlje OPEC-a i dalje odbijaju da značajnije povećavaju proizvodnju.

Zaustaviti rast

OPEC je proizvodnju za april i maj povećao za svega 400.000 barela nafte dnevno, iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) tražile dva miliona. 

Vlada SAD-a je prije nekoliko dana odlučila da iz svojih rezervi ispušta dnevno milion barela kako bi zaustavila rast cijene, u čemu je i uspjela.

Buduće cijene zavisit će od toga da li će međunarodna zajednica udruženo uvesti sankcije Rusiji i na izvoz nafte, kao i od toga da li će te količine nadomjestiti na drugom mjestu.

U Skupštini već mjesec dana na razmatranje čeka zakon koji bi snizio akcize na gorivo za 40 posto, ali je ta institucija u blokadi zbog političkog sukoba.

NA VRH

Podijeli članak na