CRNA GORA

Ko će činiti manjinsku vladu: Konjević, Ibrahimović i Joković potpredsjednici...

Već danima se spekulira o budućim ministrima u manjinskoj vladi, a mediji su danas objavili gotovo kompletan sastav budućeg Abazovićevog kabineta

U toku raspodjela ministarstava. AntenaM

A. Č. / AntenaM

13.4.2022

Prema informacijama Antene M mjesto ministra bez portfelja trebalo bi da pripadne lideru HGI Adrijanu Vuksanoviću. Još uvijek je nepoznanica kandidatkinja (traži se žena koja nije partijski angažovana) za resor kulture. Najčešće spominjana je likovna umjetnica Irena Lagator-Pejović.

Već danima se spekulira o budućim ministrima u manjinskoj vladi, a mediji su danas objavili gotovo kompletan sastav budućeg Abazovićevog kabineta.

Iz više izvora Anteni M je potvrđeno da je predsjednik SDP-a Raško Konjević kandidat za ministra odbrane, a da bi resorom vanjskih poslova mogao da upravlja Ranko Krivokapić. No, prena saznanjima Antene M, Konjević će biti i potpredsjednik vlade, ali i na čelu izuzetno važne vladine Komisije za politički sistem.

Kandidat za resor zdravstva

Budući ministar finansija trebalo bi da bude Aleksandar Damjanović, ministar prosvjete Miomir Vojinović, pravde advokat Marko Kovač, dok bi resorom sporta i mladih trebalo da upravlja Vasilije Lalošević.

Najozbiljniji kandidat za resor zdravstva u ovom trenutku je, navodno, Dragoslav Šćekić, (neki ga vide i u Ministarstvu poljoprivrede), dok lidera SNP Vladimira Jokovića čeka mjesto potpredsjednika Vlade i (prije nego Šćekića) resor poljoprivrede.

Bošnjačka stranka dobiće Ministarstvo kapitalnih investicija, na čijem će čelu biti predsjednik partije Ervin Ibrahimović, koji će obavljati i dužnost potpredsjednika vlade. Ministar rada i socijalnog staranja, navodno, biće Admir Adrović, generalni sekretar BS?

Upitan resor kulture

Albanskim partijama trebalo bi da pripadne Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava (Fatmir Đeka) te Nauke i digitalizacije i javne uprave (Maraš Dukaj)

Građanski pokret URA dobit će Ministarstvo unutrašnjih poslova (Filip Adžić) Ekonomskog razvoja i turizma (Goran Đurović), Evropskih poslova (Jovana Marović) i Ekologije i urbanizma.

Prema informacijama Antene M mjesto ministra bez portfelja trebalo bi da pripadne lideru HGI-ja Adrijanu Vuksanoviću. Vuksanović za Antenu M kaže da se situacija mijenja iz sata u sat, ali dodaje:

- Ima zainteresovanosti da mi budemo u manjinskoj vladi. I s naše strane i od naših koalicionih partnera i svih onih sa kojima njegujemo zajedništvo na principima Evropske unije i sličnih vrijednosti.

Još uvijek je nepoznanica kandidatkinja (traži se žena koja nije partijski angažovana) za resor kulture.

Prema saznanjima Antene M najčešće pominjana je likovna umjetnica Irena Lagator-Pejović.

Za SD nema mjesta

Dio paketa je i mjesto predsjednika Skupštine, a SNP očekuje da u fotelju Alekse Bečića zasjedne njihova poslanica Danijela Đurović.

Kako sada stvari stoje, za SD nema mjesta u manjinskoj vladi. Izvori Antene M spominju mjesto potpredsjednika Skupštine i čelo barem jednog od najvećih državnih preduzeća kao "kompenzaciju" partiji Damira Šehovića. Za sada, međutim, nije izvjesno da bi takva ponuda bila prihvatljiva za SD.

O svim kadrovskim rješenjima izjasnit će se i Predsjedništvo DPS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.