REGION

Užasne prijetnje novinarima hrvatskog portala Index, među njima ima poruka iz Širokog Brijega

Avaz.ba

1.12.2017

Mržnja, bijes, otvoreni pozivi za likvidaciju i premlaćivanje svakog onog ko misli da čin Slobodana Praljka nije herojski preplavili su društvene mreže. 

Bez ikakvog straha, pogonjeni najnižim strastima, mnogi su ovih dana tražili glave novinara koji su objektivno pisali o Praljku kao osuđenom ratnom zločincu.

Označivši ih kao mete, raspitivali su se za adrese redakcija i mjesta boravišta pojedinih novinara, pitalo se gdje se nalazi bliža i dalja rodbina, a pozivalo se i na linč. 

Raspravljalo se i o načinima likvidacije, kada je najbolje napasti novinare Indexa, a sve je, naravno, začinjeno psovkama.

Kad Krstičević i Medved označe mete... 

Redakcija Indexa već dugo  putem maila i društvenih mreža prima otvorene prijetnje smrću. Mnoge od tih poruka mržnje potpiruju predstavnici aktuelne vlasti, koji su novinare koji kritički pišu o njima proglasili "neprijateljima Hrvatske".

Pozivu na mržnju prema portalu Index i Indexovim novinarima, kojeg su nedavno odaslali ministar branilaca Tomo Medved i ministar odbrane Damir Krstičević, spremno su se odazvali mnogi na društvenim mrežama, piše Index.


Nakon presude haškoj šestorki, poruke i direktne prijetnje samo su se nastavile. Poruke su prijeteće, jezive, strašne i odvratne.

"J**em vam majku izdajničku. Matija Babiću, ti si mrtav čovjek!", "p**ka vam materina četnička, smrdljiva, jedva čekan kad će te zaklat neko da ti doden na grob i*asrat *e. kevu ti raz**banu r*z*ebalo stado mrtvih četnika, Babiću smrade . Doći će vrime kad će i tvoja sama po gradu ići kad napuni 18", samo je dio poruka koje i dalje stižu na "mail" adresu Indexa.

Ima i onih "kulturnih", poput poruke koju su dobili preko Facebook profila Domagoja Veselića, a koji se nedavno pohvalio poslom na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Poruka je kratka: "Ujutro ti dolazimo j**at majku, sorry."

Poruke na društvenim mrežama daleko su gore i opasnije. Predlaže se, tako, bacanje bombe na redakciju, napad napalmom na novinare koji rade, premlaćivanje, vješanje za bandere, verbalno i fizičko zlostavljanje i slično.

"Krepajte ..umrite u najvećim mukama i najvećoj boli, sram da vas bude stoko pokvarena. Želim vam najgoru moguću smrt, vama i vašim najbližima", poruka je koja je došla s profila Tihomira Vranješa iz Širokog Brijega. "j**em vam mater četničku, lažljivu, sve vas treba poklat tamo", poruka je koja je stigla s profila Gabrijela Tapalovića iz Opuzena.

Novinari koji su pisali o Praljku kao o ratnom zločincu vrlo brzo su postali meta na društvenim mrežama.

"Pojest će te mrak!!!", "Doći ćete i vi na red kad se gusta magla spusti", "Gnjido smrdljiva, uguši su u svojoj mržnji klošaru jedan bezobrazni..., da znaš da nije ničija do zore gorila...", samo su neke od poruka koje su stizale na adresu novinara Indexa.

Ispod tekstova koji su objavljeni na Indexu, a na temu haške presude i Slobodana Praljka, također su zabilježili ozbiljne prijetnje.

U prijetnjama se naglašava kako je pravo čudo da se novinarima Indexa, koji hodaju ulicom, još uvijek nije dogodilo nikakvo zlo zbog pisane riječi. 

Savjetuje im se da bi bilo pametno da se okreću iza sebe kada hodaju ulicom.

Alen Serdar ispod jednog članka na Indexu savjetuje da je najbolje napasti novinare Indexa po mraku pa je poručio da "vas iz indexa sve treba potrgat dok idete sa posla po mraku" 

Ima i onih koji predlažu da bi bilo dobro i Index i "sve njegove novinare sve zajedno uredit napalmom".

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.