DRAMA Pronađen sumnjivi bijeli prah u Zagrebu

Stigli nalazi: Nije riječ o otrovu, molimo građane da ne šire paniku

Dnevnik
21.03.2018 17:57

Nalazi Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, vezani za uzorke sumnjivog bijelog praha kojeg su građani Zagreba posljednjih dana viđali po parkovima i u blizini vrtića, pokazali su da nije riječ o nikakvom otrovu. 

Nalaze je javnosti obznanio gradski Ured za upravljanje hitnim situacijama, piše Dnevnik.

Saopćenje Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba prenosimo u cijelosti: 

- Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr. Andrija Štampar, prema dojavi građana, jučer je izuzeo uzorke 'nepoznate bijele tvari' koja je pronađena na više lokacija u Zagrebu.

Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodara. 

Podsjećamo, prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, odrađena jučer, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu, uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.

Dakle, u uzorcima koji su prikupljeni i analizirani, nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja što bi se moglo povezati s 'nepoznatom bijelom tvari' kako su javljali građani.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga".

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana javnost je uznemirio i bijeli prah kojeg su građani Osijeka pronalazili posvuda po gradu i zbog kojeg su ugibali golubovi, no nakon uzetih uzoraka i detaljne analize, osječka policija obznanila je kako je riječ o običnoj kuhinjskoj soli.

Dojave o pojavi sumnjivog bijelog praha stizale su i iz Pule i Rijeke, gdje su građani čak ponudili nagradu od 5.000 kuna za otkrivanje "trovača".

Tagovi

Zagreb

Oglasi

NA VRH