REGION

Bernardić: Hrvatska se nalazi u vanrednom stanju

Vecernji.hr

16.5.2018

Za SDP nema dileme da se Hrvatska nalazi u vanrednom stanju, Vlada više nema politički legitimitet i stoga šaljemo zahtjev za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izbora, rekao je jutros u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Bernardić je rekao da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena te da Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka.

– Političku odgovornost premijera ne očekujem jer je nema, ali postavlja se pitanje gdje je nestala politička odgovornost svih vas koji ste do jučer podržavali Martinu Dalić prilikom glasanja o njenom opozivu, svjesni ste da ste pogriješili, ali očito je da ne osjećate nikakvu odgovornost prema svojim biračima i zbog toga insistirate na pogrešci, podržavajući ovu Vladu. Bernardić se upitao zašto DORH još ne postupa kad je potpredsjednica Vlade Martina Dalić morala otići, a to sigurno, kaže, nije bilo zbog njenih zasluga. 

– Jesu li zatajile institucije države i postoji li politički utjecaj na SOA-u i na DORH? – upitao se Bernardić. Osvrnuo se i na izvještaj Vijeća Evrope protiv rasizma u kojem, kako je naveo, se navodi da u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT-populacije i Roma, jača nacionalizam u obliku veličanja ustaštva, a Vlada ne čini ništa da to spriječi. 

– Tu istu Vladu podržavaju predstavnici manjina koji se, prema ovom izvještaju, smatraju ugroženima, što znači da ti isti predstavnici manjina podržavaju nasilje nad članovima njihove manjinske zajednice te širenje ustaštva i mržnje. Evidentan je haos koji je nastao u državi zbog nesposobnosti Vlade. Državom su zavladali nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja protiv svih onih koji su drugi i drukčiji – rekao je Bernardić. 

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je da će ova Vlada ostati upamćena po "antologijskoj" Plenkovićevoj rečenici: "Sve će biti dobro!" – Mi imamo Vladu koja je zadržala dah u nadi da u javnost neće procuriti još kakva poruka. Vladu koja se boji vlastite smjene i svu energiju ulaže u očuvanje vlastitih fotelja – rekao je Grmoja, dodajući da svjedočimo očajničkim naporima da svi marifetluci u "Agrokoru" i drugdje budu pometeni pod tepih.

 – Zaista, kolege, ponašate se kao pravi Borg, kolektiv koji ne misli, ne pita, ne preispituje, a bitna je volja samo jednog čovjeka. Dokle tako? Vrijeme je isteklo. Stabilizacija nije uspjela – rekao je Grmoja.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.