GODIŠNJICA "OLUJE"

Plenković: Nespremnost pojedinaca da se suoče s prošlošću odgađa pomirenje

Facebook

Avaz.ba

5.8.2018

U Hrvatskoj se danas obilježava 23. godišnjica operacije ''Oluja''. Centralnoj svečanosti, koja se održava u Kninu, prisustvovali su, osim hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, i mnogobrojni hrvatski zvaničnici.

Među zvanicama je, naravno, bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je ovom prilikom istaknuo da je operacija ''Oluja'' Hrvatskoj donijela dugoočekivanu slobodu i trajni mir.

- Zahvaljujući braniteljima i slozi naroda, u samo četiri dana oslobođen je najveći dio do tada okupiranih područja Hrvatske. "Oluja" je poništila okupaciju hrvatskih krajeva započetih u avgustu 1990. godine i porazila politiku režima Slobodana Miloševića. Zahvaljujući ''Oluji'', osigurana je mirna reintegracija Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja. Također, omogućen je slom opasade Bihaća i oslobađanje velikog dijela prijateljske BiH, omogućeno je potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najteži trenuci nisu slomili naš duh i vjeru, zahvaljujući jedinstvu, odbranili smo i obnovili zemlju. Ta sloga nam i danas treba biti poticaj da nastavimo raditi na izgradnji snažne domovine - poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, također, prokomentirao izjavu Aleksandra Vučića, u kojoj je kazao da je "Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba".

- Hrvatska pruža Srbiji ruku pomirenja od 1994. godine. Želimo dobre odnose izgrađene na istini i pravdi i suočavanju s prošlošću, ali nespremnost pojedinaca da se suoče s prošlošću odgađa pomirenje - poručio je Plenković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.