Kapetan Dragan podnio molbu za uslovni otpust iz zatvora

Telegraf.rs

Prvostepenom presudom bio je osuđen na 15 godina zatvora ali mu je u julu Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu za godinu i po dana.

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, podnio je Županijskom sudu u Splitu molbu za uslovni otpust za izdržavanja kazne zatvora od 13 i po godina pošto je u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu, proveo više od 12 godina.

Beogradski advokat Dragan Palibrk rekao je da je prošle sedmice obišao Vasiljkovića u pritvoru i da mu je tom prilikom rekao da je molbu za uslovni otpust sudu podnio preko svojih hrvatskih advokata.

Vasiljković očekuje da se o njegovoj molbi odluči do početka septembra, rekao je Palibrk.

O uslovnom otpustu odlučivaće vanpretresno vijeće Županijskog suda.

Vasiljković je početkom jula pravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Pravila uslovnog otpusta kažu da okrivljeni ima pravo da traži prijevremeno puštanje na slobodu nakon što u zatvoru izdrži dvije trećine kazne.

O ispunjenosti drugih zakonskih uslova, koji se tiču vladanja okrivljenog, odlučuje sud.

Vasiljković je 19. januara 2006. godine po potjernici Hrvatske uhapšen u Australiji, koja ga je Hrvatskoj izručila 2015. godine.

Prvostepenom presudom bio je osuđen na 15 godina zatvora ali mu je u julu Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu za godinu i po dana.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

NA VRH

Podijeli članak na