HRVATSKA

Domar pred njemačkim predstavnicima pustio nacističku himnu

Ozloglašena verzija njemačke nacionalne himne puštena je pred šokiranim predstavnikom Njemačke ambasade

Glas Slavonije

16.10.2018

"Deutschland, Deutschland über alles", gromoglasno se zaorilo jučer u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Čepinu na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora s Goethe Institutom te izazvalo zgražanje svih okupljenih.

Verziju himne koju Njemačka odavno službeno ne koristi i koja se veže uz vrijeme i ideologiju koju je promovirao nacistički vođa Adolf Hitler pustio je na računaru domar škole nakon hrvatske himne.

Moderatorica programa iz Goethe-Instituta Milka Jurković, vidljivo uznemirena, počela je uzvikivati: "Nein, nein, to nije dobra verzija, ugasite to!" - Na to je domar odvratio: "Ali, upisao sam kako mi je rečeno. Što nije uredu?"

Ozloglašena verzija njemačke nacionalne himne puštena je pred šokiranim predstavnikom Njemačke ambasade Arneom Hartigom i direktorom Goethe-Instituta Matijasom Milerom Viferigom (Matthias Müller Wieferig).

Bili su ondje i Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, i Vladimir Ham, gradski vijećnik i predsjednik Njemačke zajednice Osijek, još neki novinari, ali i djeca i učitelji, kao i direktor. Prizor nikoga nije ostavio ravnodušnim, iako je ubrzo Jurković pustila službenu verziju njemačke himne.

Program je nastavljen bez prekida i eksplicitnog javnog izvinjenja.

Okupljenima su se, vezano uz proglašenje čepinske škole tzv. PASCH školom, ne osvrćući se na neugodnu situaciju, profesionalno obratili Hartig i Miler Viferig. Pričali su o važnosti sporazuma za školu, kojim ona postaje jednom od oko 50 odabranih u Hrvatskoj s kojima je Goethe-Institut odlučio sarađivati na taj način.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.