PROBLEMI

SAD blokiraju prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj?

Netanjahu je u martu objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebao potvrditi do čega, kako se čini, neće doći

Plenković i Netanjahu. Ilustracija

Index.hr

6.12.2018

Sjedinjene Američke Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal "Axios" pozivajući se na izraelske dužnosnike. Podsjetimo, riječ je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tokom godina napravili brojne promjene. Za prodaju Izraelcima treba dopuštenje SAD, ali je  administracija Donalda Trampa (Trump), kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala.

SAD je također sudjelovala u ovom tenderu, podsjeća portal.

- Ovo je rijetko odstupanje nakon dvije godine naročito bliskih odnosa SAD i Trampove administracije, posebno kad je riječ o vojsci i odbrani - piše novinar Barak Ravid.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) u razgovoru s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) tokom susreta u ponedjeljak u Briselu upozorio je na ovaj problem. Pompeo je, kako tvrde izraelski dužnosnici, kazao da on nije bio protiv prodaje, ali je ministar obrane Džejms Matis (James Mattis) sve blokirao.

Netanjahu je u martu objavio da je sporazum postignut, ali SAD im je prodaju trebao potvrditi do čega, kako se čini, neće doći. Izraelski dužnosnici prije tri sedmice su, piše novinar, počeli dobivati signale iz Amerike da bi cijela priča oko prodaje mogla pasti u vodu. Ljudi iz Trampove administracije su, navodi, bili ljutiti jer su Izraelci nadograđivali avione, a time su privukli Hrvatsku da se odluči za njihovu umjesto za ponudu SAD. Nadalje, Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ako u tome sudjeluje i SAD.

Također, novinar kaže da su mu izraelski dužnosnici kazali kako je hrvatska strana bijesna jer je dogovor zapeo te je rekla kako očekuje da Izrael probleme riješi što prije.

Stejt Department i Pentagon još nisu ništa komentirali, piše "Axios".

O tome da bi moglo biti problema s američkim potpisom piše se već neko vrijeme. I sam Krstičević je prije 20-ak dana u Briselu kazao da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se sada samo čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi te da je to isključivo obveza Izraela.  

- Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluku o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet-šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade SAD vladi države Izrael za isporuku aviona, i to je isključivo obveza države Izrael - rekao je Krstičević  

No kako je večeras javio "Axios", čini se da bi ta potpora SAD-a mogla izostati.

Vlada je krajem omarta jednoglasno odlučila kupiti 12 aviona F-16 C/D Barak od Izraela. Proizvođač tih aviona je američki "Lockhead Martin", a svaki proizvođač borbenih sistema obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sistemi žele preprodati, kao što je sada slučaj s izraelskim avionima, potrebna je opet saglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD.

Cijena: Više od 79.300.000 KM

Hrvatska se odlučila na kupovinu 12 izraelskih borbenih aviona F-16 Barak nakon što je u julu prošle godine poslala zahtjev za nabavu zaviona u pet država - SAD, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu. U oktobru prošle godine otvorene su ponude, a izraelska ponuda na kraju je bila izabrana kao najpovoljnija.

Vrijednost ovog dogovora je oko 3,1 milijardu kuna (više od 79.300.000 KM).

- Naime, vrijednost nabave višenamjenskog borbenog aviona je fiksna, kao što je bilo prezentirano u ponudi, i iznosi oko 3,1 milijardu kuna, prema srednjem tečaju dolara od 6,5, raspoređeno po ratama na 10 godina.

U projekcijama proračuna za 2020. godinu i 2021. godinu godišnje rate za otplatu aviona su uvećane za vrijednost PDV-a prema dinamici isporuke aviona, odnosno svih roba i usluga - saopćili su iz MORH-a prije dvadesetak dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.