ZAGREB

Otkriven četiri metra visok spomenik Franji Tuđmanu

Na raskrižju ulica Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice

U prisustvu državnog vrha. FENA

Fena

10.12.2018

Na raskrižju ulica Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu, u prisustvu čelnika hrvatske države, otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. 

Spomenik visok četiri metra zajednički su otkrili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, članovi porodice Tuđman, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević i kipar Kovačić.

Okupljenima, među kojima nije bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jer je zbog plućne embolije proteklog vikenda završio u bolnici, obratili su se čelni ljudi države, Vlade i Hrvatskog sabora, ističući historijsku veličinu i važnost Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da 10. decembar već devetnaest godina za cijeli hrvatski narod ima posebno značenje.

- Toga dana 1999. godine umro je prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske Franjo Tuđman. I upravo toliko godina Zagrepčanke i Zagrepčani, ali i cijeli hrvatski narod, čekaju trenutak kada će mu se i u glavnom gradu Zagrebu podići spomenik - rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da se na današnji dan obilježava i Međunarodni dan ljudskih prava, a prema njenim riječima, Tuđman je znao da se ideal temeljnih ljudskih prava ne može u potpunosti ostvariti u narodu koji nije slobodan.

- Hrvatski narod volio je svojeg prvog predsjednika. To je znao iskazati za njegovog života, u danima oproštaja s njime i u svim godinama od tada do danas. U našu narodnu dušu trajno su upisane njegove riječi: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što", poručila je Grabar-Kitarović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da je kao prvi hrvatski predsjednik, pod čijim je vodstvom ostvarena višestoljetna težnja o slobodnoj, demokratskoj, nezavisnoj, međunarodno priznatoj Hrvatskoj, Tuđman svojim javnim i političkim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu Hrvatske.

- Postignuća hrvatske države pod Tuđamnovim vodstvom omogućila su slobodno izražavanje našeg nacionalnog i državnog identiteta. Zbog toga je očuvanje tih vrijednosti posebno važno, njegovo pozitivno političko naslijeđe temelj je moderne Hrvatske koji moramo njegovati, nadograđivati i razvijati u značajno drukčijim društvenim i političkim okolnostima - poručio je Plenković.

Sat prije službenog otkrivanja spomenika, manja grupa građana održala je protest protiv podizanja spomenika. Demonstranti su tom prilikom istaknuli da je Tuđman odgovoran za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebice prema nacionalnim manjinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.