Njihove firme pokazuju nevjerovatan uspjeh

Gotovina, Norac, Čermak: Kako su bivši hrvatski generali postali milioneri?

Neki od njih u prošloj su godini čak i širili svoje poslovanje

Index.hr
24.02.2019 20:57

Penzionisani generali Hrvatske vojske

Foto: Index.hr

Penzionisani generali Hrvatske vojske, od Ante Gotovine, Ivana Čermaka pa do Mirka Norca, ne mogu se požaliti na uvjete poslovanja u hrvatskoj ekonomiji. 

Kako piše portal "Index.hr" firme trojice generala pokazuju iznimno dobar uspjeh, a neki od njih u prošloj su godini i širili svoje poslovanje. Iako podaci za prošlu godinu još nisu poznati, može se očekivati da za generale ekonomske krize nema, a ni razloga za nezadovoljstvo načinom na koji HDZ-ova vlada vodi hrvatsku ekonomiju i industriju.

Uspjeh Gotovine rijetko se viđa

Firma Ante Gotovine registrirana je za marikulturu i trgovinu, a u naravi se bavi uzgojem tune i preradom inćuna. Osnovana je 2013. godine, a osnivači su Gotovina i Milan Mandić, vlasnik Jadran Tune. Prije šest godina počeli su u maloj hladnjači u zadarskoj Gaženici da bi do danas doživjeli nevjerovatan uspon, kakav je rijetko viđen u hrvatskoj industriji.

U prvoj godini poslovanja prihod je iznosio 245.000 kuna što je skoro 65.000 maraka, da bi već u drugoj godini iznosio više od 24 miliona kuna, što je više od 6,3 miliona maraka. U 2017. godini prihod je bio na gotovo 50 miliona kuna odnosno više od 13 miliona maraka, a dobit 6,9 miliona kuna, odnosno oko 1,7 miliona maraka. 

Firma generala Gotovine danas se procjenjuje na oko 100 miliona kuna, odnosno 26,3 miliona maraka, a zapošljava više od 70 zaposlenika. Nedavno je potpisan i ugovor s trgovačkim lancem Metro, a na policama se našla jadranska plavoperajna tuna, što znači još veće širenje biznisa ovog generala.

Niz je odluka koje su dovele do uspona njegovog posla, od velikih kredita koje je dobio za svoj posao, do širenja posla, pa do dobivanja i širenja koncesija na uzgoj. Poslovni rezultati za 2018. godinu tek se očekuju, no predviđanja kažu da će poslovne brojke i dalje rasti.

Čermak krenuo na nekretnine pa odmah kupio kompleks Paromlinske u Zagrebu

Drugi general koji se može pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima svakako je Ivan Čermak, koji se više od 20 godina bavi naftom i plinom, a sada se bacio i na nekretnine. Crodux Plin u 2017. godini imao je prihod od 1,5 milijardi kuna, odnosno više od 395 miliona maraka, a dobit 12,8 miliona kuna, što je skoro 3,5 miliona maraka, a Crodux derivati prihod od gotovo 4 milijarde kuna, odnosno milijarda maraka, s dobiti od 89,4 miliona kuna, odnosno 23,5 miliona maraka. Prošle godine Čermak je osnovao još jednu firmu, i to Energenisu Loci, koja bi se trebala baviti iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama.

Oni su u junu prošle godine, na iznenađenje mnogih, kupili jednu od najatraktivnijih nekretnina u Zagrebu - devastirani objekt Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici. Nekretnina je na aukciji kupljena za čak 75,4 miliona kuna (19,8 miliona maraka). Kao direktor te firme navodi se Hrvoje Baričević, Čermakov partner i u Crodux firmama. Kompanija je osnovana u maju 2018. godine, a kao osnivači su navedeni Baričević i Čermak. Već sljedećeg mjeseca ušli su u posao s kupovinom nekretnine u Paromlinskoj ulici.

Zaštitari Mirka Norca sve popularniji u državnim firmama

Osuđeni ratni zločinac Mirko Norac, sudeći prema potezima vlade Andreja Plenkovića i njegovih ministara, već je rehabilitiran, a odnedavno ima razloga i za zadovoljstvo zbog vlastita poslovnog uspjeha.

Naime, prije tri godine Norac je otvorio zaštitarsku firmu Noky Security, a iako je na tržištu zaštitarskih poslova konkurencija žestoka, Noky trenutno posluje sjajno. Prošle godine imali su prihod od 16,6 miliona kuna (4,3 miliona maraka), što je nevjerovatan skok od gotovo 200 posto s obzirom na to da su u osnivačkoj 2016. godini imali prihod od 5,6 miliona kuna (1,4 miliona maraka).

Zbog pravomoćnih presuda, Norac nije mogao biti direktor firme, već je formalno uzeo funkciju prokurista, dok je osnivač firme bio njegov otac. Poslovni uzlet Norac može zahvaliti i državnim firmama, među kojima su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Državna revizija, HANFA i ostali, koje su ga angažirale za zaštitarske poslove.

Od državnih firmi klijenti Noky Security su Hrvatske pošte, Hrvatski operator prijenosnog sistema (HOPS), Državni ured za reviziju, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Angažirao ih je još Grad Osijek, a svoje poslovanje dobro je proširio i na Grad Zagreb. Poslovni rezultati za 2018. godinu još nisu poznati, no sudeći prema širenju posla, trebali bi biti još bolji.

Komentari

NA VRH