HRVATSKA

Bivši bokser i kamatar usred dana izrešetao čovjeka i išetao iz kafića

U zatvoru proveo tri godine i 10 mjeseci, zbog 14 krivičnih djela iznude i lihvarskih ugovora

Printscreen

Avaz.ba

4.4.2019

Ivan Giljanović (37), bivši bokser i profesor kineziologije, u Splitu poznat po kriminalu i kamatarenju, danas se predao policiji nakon što je 11 mjeseci bio u bijegu. Giljanović je optužen da je u splitsokm kafiću "Clo" u ulici Domovinskog rata izrešetao Marka Bekavca.  

Obojica su bili policiji dobro poznati, no Bekavac je u zatvoru odležao pet godina jer je kao maloljetnik na Bačvicama nožem ubio 21-godišnjeg mladića, nakon svađe oko ulaska u toalet.

Giljanović je u zatvoru proveo tri godine i 10 mjeseci zbog 14 krivičnih djela iznude i lihvarskih ugovora koje je činio tokom pet godina.

Tu je i slučaj gdje je mladića natjerao da tri puta opljačka poslovnice "Splitske banke" kako bi njemu i prijatelju vratio kamatarski dug. Za to je dobio tri i po godine zatvora, no taj je predmet vraćen na ponovno suđenje, piše "Slobodna Dalmacija".

U kafiću u kojem se dogodila pucnjava Bekavac je bio čest gost, dok Giljanović baš nije dolazio. Tog dana su sjedili unutra i razgovarali, no onda je došlo do verbalnog sukoba nakon kojeg je slijedio krvavi obračun.

Bekavac je pobjegao od stola, no Giljanović je prema njemu ispalio nekoliko metaka te pobjegao iz kafića. Za vrijeme pucnjave u kafiću je bilo desetak gostiju. Sve su snimile nadzorne kamere kafića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.