HRVATSKA

70. godišnjica mature gimnazijalaca iz Varaždina i Čakovca: Vezalo ih neraskidivo prijateljstvo

Danas imaju 88 ili 89 godina

Hrvatska: 70. godišnjica mature gimnazijalaca iz Varaždina i Čakovca. Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Avaz.ba

3.5.2019

Mi smo vam bili jedna posebna generacija. Poslije mature razišli smo se po cijelom svijetu, a vezalo nas je apsolutno prijateljstvo. Nije bilo love, ali je bilo puno srca i u tom srcu smo bili veliki, rekao je Branko Grabar, penzioner iz Čakovca za 24sata.hr. 

On je u petak s nekadašnjim školskim kolegama proslavio 70. godišnjicu mature gimnazijalaca iz Varaždina i Čakovca koji danas imaju 88 ili 89 godina. Na posebni jubilej stiglo je njih dvadesetak koje još zdravlje služi. Naime, tih davnih godina poslije Drugog svjetskog rata maturiralo je ukupno njih 157.

- Da se još jedanput rodimo, opet bismo se odlučili za isto prijateljstvo. Ne bih ih mijenjao ni za što - rekao je Branko, koji je cijeli život radio kao veterinar.

U međuvremenu je, nažalost, preminulo njih 119, ali dobro se drži, bez obzira na godine, njih 28 muškaraca i deset žena.

- Sretna smo generacija koju veže velika ljubav. Tek nam je 89 godina. Makar smo se okupili u ovom malom broju, sretni smo - rekao je Dražen Ožeg, poznati varaždinski kineziolog. 

Njegov kolega i prijatelj Franjo Bračko, koji je i sam kasnije bio profesor na Prvoj varaždinskoj gimnaziji, dodao je kako su oni bili zlatna generacija. 

- Bilo je to lijepo vrijeme. Organizirali smo tad razne školske i izvanškolske aktivnosti. U Gimnaziji je djelovao poznati omladinski klub. Subotom je tako na ples znalo stići čak 700 Varaždinki i Varaždinaca. Također, ugostili smo i brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života – dodao je Franjo Bračko. 

Vrlo je ponosan na svoju generaciju, ali i na mlađe.

- Bila je bijeda, bio je hljeb na tačkice, ali je mladost bila sretna. Danas ne možemo pratiti mlade s obzirom na tehnološka dostignuća, no ono šta je nas tad vezalo je neraskidivo prijateljstvo - zaključio je Bračko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.