HRVATSKA Tačan razlog nesreće znat će se nakon uviđaja

Potonuo turistički brod kod Drvenika, spašeno 18 ljudi

Avaz.ba
17.07.2019 23:28

Na brodu bili djeca i trudnica

Foto: Ilustracija

S izletničkog broda koji je počeo toniti u srijedu popodne kod Drvenika spašeno je 16 putnika, među kojima je bilo djece i jedna trudnica te dva člana posade.

U ovoj nesreći niko nije povrijeđen, saopćeno je Ministarstva mora, prometa i infrastrukture hrvatske.

S obzirom da je izletnički brod ubrzano primao more i tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radiostanice ORP Split-radio pozvani su svi sudionici u pomorskom prometu, koji su plovili u blizini da se uključe u spasilačku akciju. 

Riječ je o brodu imena "Đeni" hrvatske zastave, kojim je zapovjedao vlasnik N.A, državljanin Hrvatske, a u trenutku havarije na brodu se, uz još jednog hrvatskog člana posade nalazilo 16 putnika. 

Prema izjavi zapovjednika broda i člana posade, tokom plovidbe na izletničkoj ruti primjetili su snažniji prodor mora u potpalublju, zbog čega je brod počeo ubrzano tonuti. Stoga je zapovjednik odmah naredio svim putnicima da obuku spasilačke prsluke, brod je usmjerio prema obali hridi Vinišće, do koje je gotovo uspio doploviti i gdje je dubina mora 4 do 5 metara.

Tačan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i otegli na siguran vez, gdje će se dovršiti uviđaj, navodi se u sapćenju.

Tagovi

Drvenik Brod

Komentari

NA VRH