KABUL

Talibani preuzeli odgovornost za napad u kojem je poginuo hrvatski vojnik

Preminuli vojnik Josip Briški. MORH

Avaz.ba

24.7.2019

MORH je na vanrednoj pres-konferenciji objavio kako su hrvatski vojnici, dio 10. kontingenta hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Afganistanu ''Odlučna podrška'', ranjeni u srijedu ujutro u eksploziji u Kabulu.

Jedan vojnik Josip Briški je preminuo, a druga dvojica su teško ranjena. Prema pisanju hrvatskih portala, stradali vojnik je 27-godišnjak iz Sesveta i u sastavu Hrvatske vojske je bio pet godina. 

Ovo mu je bila prva međunarodna misija. Drugi ranjeni vojnik je, također, 1992. godište, on je u sastavu HV-a pet godina, a treći je 1987. godište i u sastavu Hrvatske vojske je 12 godina. 

Talibani su preuzeli odgovornost za samoubilački napad. Oni su saopćili da je njihov borac umro kao "mučenik" nakon što je ubio ili povrijedio "velik broj agenata CIA-e", raznijevši se u automobilu punom eksploziva, prenosi AFP.

- Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske - kazao je ministar Damir Krstičević.

Na pres-konferenciji objašnjeno je i kako je došlo do tragedije.

- Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8:45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u vozilo - rekao je Krstičević.

Njima se trenutno pruža maksimalna medicinska pomoć.

- Sada je najvažnije da zbrinemo vojnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod porodica stradalih. Kao ministar odbrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u podršci mira i sigurnosti - kazao je ministar Krstičević.

Objavljeni su i detalji o ranjenim vojnicima. Riječ je o dva skupnika i jednom desetniku. Dvojica žive u Osijeku i Vinkovicima, a jedan u Sesvetama. 

Hrvatski vojnici 15 godina pomažu u izgradnji mira i uvježbavanju afganistanske vojske.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade osudio napad na tri hrvatska vojnika u Afganistanu.

Plenković: U 16 godina nikada nismo doživjeli ovakav napad. Arhiv

- Naši su časnici HV-a u kontaktu s porodicama povrijeđenih, njima se pruža medicinska pomoć i podrška. U 16 godina prisustva naših vojnika nismo doživjeli ovakav napad, s ovakvim posljedicama - rekao je Plenković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.