OTKRIĆA Cijelo jato viđeno kod otoka Čiova

Jadransko more dobilo novog stanovnika: Pronađeni morski anđeli

Dok prije nekoliko dana cijelo jato nije pronađeno u akvatoriju otoka Čiova, nije se ni znalo da taj mali plivajući puž živi u Jadranu

Piše: Avaz.ba /Slobodna Dalmacija

Morski anđeli

Foto: Screenshot


U posljednje vrijeme zaredale su vijesti o stanovnicima drugih mora koji su se odnedavno udomaćili u Jadranu, a najnovija u nizu tiče se dražesnog morskog puža kojeg nazivaju morski anđeo, piše "Slobodna Dalmacija".

Dok prije nekoliko dana cijelo jato nije pronađeno u akvatoriju otoka Čiova, nije se ni znalo da taj mali plivajući puž živi u Jadranu.

Za razliku od drugih puževa, morski anđeli nemaju sluzavo stopalo, umjesto njega razvili su plašt pomoću kojeg plivaju. Mogu narasti do pet centimetara, s tim da su vrste koje žive u polarnim morima veće od svojih rođaka iz toplijih voda. Primjerak na fotografiji koju je snimio Pero Ugarković a objavio Podvodni.hr, dug je tek tri milimetra.

Morski anđeli su, inače, hermafroditi, a razmnožavaju se tako da ispuštaju na milione jajašaca koja plutaju morem dok se iz njih ne izlegu mladunci.

Ovaj interesantni mekušac hrani se drugom vrstom plivajućeg puža (Creseis clava), poznatom po tome što neugodno bocka kupače svojom oštrom ljušturom.

Kako su uočeni i rojevi C. clava, piše podvodni.hr, pojava morskog anđela bi mogla biti povezana s njima, a, napominje se još u objavi, to što do sada u Jadranu nisu nađeni morski anđeli ne znači da ih i prije nije bilo u tom moru.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na