HRVATSKA

Advokat trostrukog ubice iz Splita: Nismo razgovarali o honoraru, ovaj slučaj mi je izazov

On potvrđuje i kontakte s ubicinom majkom koja je u Austriji

Ilustracija. Index.hr

Avaz.ba / Index.hr

14.1.2020

Branko Šerić, poznati zagrebački advokat, otputovao je u Split, gdje će se uputiti u detalje slučaja svog trenutno najpoznatijeg klijenta Filipa Zavadlava, trostrukog splitskog ubice.

- Zavadlav je smješten u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, a on će se u Splitu upoznati sa spisom i "vidjeti kolegicu koja ga je zastupala po službenoj dužnosti''. Ona ostaje u odbrani - kazao je Šerić u razgovoru za "Index" koji još nije dobio službenu punomoć od ubice ili članova njegove porodice, ali to se rješava i nije prepreka za angažman.


Filip Zavadlav. Arhiv

Zavadlav će doći sebi

Nije siguran ni je li Zavadlav uspio shvatiti da mu je on advokat. 

- Na ročištu su mu kolegica, sudija i Žarko Štrbac, državni advokat, kazali da ga zastupam, ne znam koliko je shvatio. Nije reagirao, ali doći će sebi, mora. U svakom slučaju, najvažnije je da je sada pod paskom, ne zbog drugih, nego zbog sebe - navodi Šarić aludirajući na Zavadlavovu suicidalnost o kojoj su mediji pisali. 

On potvrđuje i kontakte s ubicinom majkom koja je u Austriji. Razgovarali su jednom, a planiraju opet. 





Ovo mi je izazov, nisam razgovarao o honoraru

- Nisam razgovarao o honoraru. Ovo mi je izazov. U ovim godinama ne treba mi reklama, a, ako dosad nisam materijalno situiran, ne trebam ni biti. Povukao me izazov jer ljudi su nesretni zbog insuficijentnog zdravstva i pravosuđa i kad su me kontaktirali iz Facebook grupe, nisam se dugo mislio. To je bilo uvečer, ujutro sam rekao da hoću - govori za "Index" poznati advokat. 

Ima, naravno, ideju o strategiji odbrane, prikupio je, ističe, "dragocjene informacije" koje će mu biti korisne, ali nije ih htio otkriti. 


Zakonodavstvo kasni 20 godina

Šerić smatra da ima nekih rješenja. 

- Ako je neko jednom osuđen, onda mu treba nabiti kontrolu. Ako je previše jednom u mjesec, onda neka bude jednom u 60 dana, ali treba ići u pretrese. Onima koji su u sistemu i osuđivani su, neka se uvede trajna mjera opreza - govori Šerić. 

On smatra da zakonodavstvo u Hrvatskoj kasni 20 godina.

- Osim toga, zakonodavstvo kasni za životom jedno 20 godina. I u smislu prevencije i represije. Modernu komunikaciju koju sada imamo prate samo kad imaju nalog za pretres. I taj nalog je ograničen. Nisam za policijsku državu, ali jesam za postupanje prema potencijalno opasnim osobama - zaključuje Šerić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.