ŠIBENIK Jedan pilot pronađen, za drugim se traga

Hrvatska vojska objavila detalje pada helikoptera

Pokrenuli smo sve mehanizme za spašavanje, rekao Šundov

Avaz.ba
27.01.2020 15:37

Brojne spasilačke ekipe na licu mjesta

Foto: Duško Jaramaz / PIXELL

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske održalo je vanrednu pres-konferenciju zbog pada helikoptera u more kod Zlarina u blizini Šibenika.

Na lice mjesta stigao je i ministar Damir Krstičević, koji se prvi obratio javnosti. 

- Jedan pilot je pronađen, nažalost, preminuo je. Iskreno saučešće, već smo bili kod porodice - rekao je Krstičević, dodajući da je razlog pada helikoptera za sada neutvrđen.

Načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Mirko Šundov kazao je da je nakon dojave naređena obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne utvrdi razlog pada.

- Pokrenuli smo sve mehanizme za spašavanje - dodao je Šundov. 

  • Brojne spasilačke ekipe na licu mjesta
    Brojne spasilačke ekipe na licu mjesta Foto: Duško Jaramaz / PIXELL

Komandant Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec izrazio je saučešće porodici poginulog.

- Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao više od 2.500 sati naleta, a mlađi 1.500 - rekao je Križanec.

- Prema trenutnim informacijama koje imamo od drugog helikoptera, došlo je do naglog udara u more. Nismo imali nikakve predznake, pozive. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija - objasnio je.

Podsjećamo, oko 11 sati kod Zlarina u more je pao vojni helikopter Kiowa Warrior. Poginuo je pilot, za drugim članom posade se traga. Zbog porodica nisu željeli objaviti imena dvojice vojnika.

Komentari

NA VRH