HRVATSKA

Dvojica mladića u bolnici u Vinkovcima zbog sumnje na koronavirus

Jedan je imao povišenu temperaturu, drugi je imao respiratorne probleme

KBC Vinkovci. Arhiv

Avaz.ba / Index.hr

3.2.2020

U Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima navodno su stigla dva pacijenta za koje se sumnja da su zaražena koronavirusom. Vanredna pres-konferencija počela je nešto poslije 16 sati.

Obojica hospitaliziranih hrvatski su državljani koji su bili na radu u Kini. Riječ je o mladićima rođenima 1996. i 1997. godine. 

- Jedan je pacijent jučer imao povišenu temperaturu, drugi je imao respiratorne probleme. Izuzeli smo sve uzorke, čekamo potvrdu o tome radi li se o koronavirusu ili ne. Prema kliničkoj slici, prije bismo rekli da nije nego da jeste. Oni su u izolaciji, poduzete su sve mjere, nema ozbiljne prijetnje javnom zdravstvu - rekao je na vanrednoj pres-konferenciji direktor Opće bolnice.

Osječki pacijent nema koronavirus

U međuvremenu je potvrđeno da pacijent iz Đakova koji je hospitaliziran u osječkom Kliničkom bolničkom centru nema koronavirus. 

Tokom dana pacijenta planiramo otpustiti kući. Zdrav je, dobrog je općeg stanja, bez temperature. Kako su rezultati testiranja negativni i s obzirom na to da više nije u inkubacijskom razdoblju, jer je prošlo 13 dana od njegovog povratka iz Kine, smatramo da nema bojazni za ostale kontakte - izjavila je novinarima direktorica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić. 

Uz nadu da neće biti novih slučajeva sumnje na koronavirus, kazala je da je osječki KBC spreman učiniti sve što bude potrebno. 

Pacijent iz Đakova desetog je dana po povratku iz Kine jednokratno dobio temperaturu od 38 stepeni te je u osječkom KBC-u bio u izolaciji do okončanja testiranja. 


KBC Vinkovci. Arhiv

Još se ne zna ima li izolirani muškarac u Splitu koronavirus

Još se ne zna je li mlađi muškarac koji je od nedjelje u izolaciji na Klinici za infektivne bolesti, zaražen koronavirusom jer se čekaju nalazi sa zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", objavili su danas ljekari u splitskom KBC-u.

Prema neslužbenoj informaciji, prvi nalaz analize njegove krvi i brisa nosa i ždrijela je negativan. Konačan nalaz sa zagrebačke Klinike za infektologiju "Dr. Fran Mihaljević", koji bi vrlo vjerovatno trebao potvrditi ovaj prvi nalaz, očekuje se tijekom poslijepodneva.

Stanje je pod kontrolom, pacijent je stabilno, a do konačnih rezultata testiranja ostat će u izolaciji, rekao je na konferenciji za novinare predstojnik Klinike za infektologiju Boris Lukšić. 

Podsjetio je da su u nedjelju primili mlađeg muškarca s blagom infekcijom dišnih puteva, koji se nedavno vratio iz Kine, te je zbog sumnje na koronavirus zbrinut u skladu s protokolom o postupanju u takvoj situaciji, pri čemu su mu uzeti uzorci iz ždrijela i nosa te krvi.

- Nalazi su poslani u laboratorij Klinike za infektologiju "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Rezultati testiranja trebali bi se znati kada budu gotovi. Oni će razjasniti dijagnozu je li kod muškarca riječ o infekciji koronavirusom. Pacijent će do daljnjega biti izoliran na našoj klinici, koja ima osiguran prostor za izolaciju bolesnika. On je odvojen od ostatka klinike i ima poseban ulaz, što je potrebno da bi eventualno zaražena osoba bila odvojena od ostalih bolesnika - rekao je Lukšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.