PANDEMIJA

Hrvatskoj prijeti turistički pad veći od 80 posto

Istakao globalni direktor turističkog savjetovanja u konsultantskoj firmi "Horvat HTL international" Siniša Topalović

Dubrovnik. Agencije

Srna

9.4.2020

U Hrvatskoj se ove godine zbog koronavirusa očekuje turistički pad veći od 80 posto, ističe globalni direktor turističkog savjetovanja u konsultantskoj firmi "Horvat HTL international" Siniša Topalović.

- Virus ima snažan utjecaj na turističku industriju, a globalno se očekuje pad ukupnog saobraćaja između 25 i 35 posto. Mnogo snažniji padovi očekuju se na nivou evropskih država, među kojima je Hrvatska - ističe Topalović.


Dubrovnik. Agencije

On poručuje da je Hrvatska u velikom riziku od potpunog kolapsa turističke sezone, što je uvjetovano internom zdravstvenom situacijom u zemlji, te još više ponašanjem drugih država važnih za hrvatski turizam, prenose hrvatski mediji.

- Ako se i u tim zemljama nastavi restriktivna politika vezana za putovanja u inostranstvo, Hrvatska će pretrpjeti velike padove u turizmu - navodi Toplavić.

Topalović smatra da je važno da Hrvatska osigura dugoročni mehanizam podrške turističkom sektoru kako bi se sačuvala radna mjesta i vitalnost turističkih firmi.

S obzirom na to da se globalno očekuje proces oporavka duži od godinu dana, turističkom sektoru bi trebalo osigurati podršku države na period od 12 mjeseci, zaključuje Topalović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.