ZAUSTAVIO SVIJET

Markotić otkrila koje su najveće nepoznanice o koronavirusu

Kao jednu od dosta čestih komplikacija ljekari bilježe i pojavu krvnih ugrušaka, posebno opasnih ako dospiju u pluća, srce ili mozak

Alemka Markotić. Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL

Avaz.ba

2.5.2020

Virus za koji do prije pet mjeseci nismo ni znali, sada nam diktira način života. Šta smo u tih pet mjeseci saznali o koronavirusu, otkrila je za Dnevnik.hr profesorica Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Virus koji je zaustavio svijet i zbog kojeg naši životi još dugo neće biti isti, pojavio se krajem 2019. godine u kineskom gradu Vuhanu, u provinciji Hubei. Ime mu je SARS-CoV-2, a bolest koju uzrokuje zovemo Covid-19. 

Svi se slažemo da je to jedan od najneobičnijih virusa s kojima smo se susreli - rekla je Markotić.

Riječ je o novom soju koronavirusa, koji, inače, kolaju među životinjama. Neki mogu prijeći na ljude i dalje se prenositi s čovjeka na čovjeka, poput MERS-a i SARS-a. Iako su kao prenosnici u početku okrivljeni šišmiši, a potom i ljuskavac, profesorica Markotić sklona je najnovijim istraživanjima koja kažu da je krivac, ipak, kunopas.

Može se pokazati da su i druge životinje, kao što su prvi nalazi i pokazali. Samo je pitanje je li to slučajni rezervoar, je li to životinja gdje se virus našao slučajno pa smo ga mi detektirali ili je to životinja u kojoj se virus replicira i kao glavni rezervoar služi za širenje tog virusa - objasnila je Markotić. 


Virus koji zbunjuje

I dok se na početku pandemije govorilo o simptomima kao kod blaže gripe, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora, nakon pet mjeseci, otkrili smo i nove simptome: proljev, jaku glavobolju, gubitak osjeta okusa i mirisa. 

- Mi smo veoma zadovoljni kad nam neko kaže taj simptom, jer smo odmah klinički bliže dijagnozi i sigurniji da će to biti dok čekamo test - rekla je Markotić.

Ovaj virus svakodnevno iznenađuje i zbunjuje i ljekare i naučnike.

Kad imate upalu pluća i kad je jako opsežan nalaz na plućima, to je znak da je i bolesnik teško bolestan. Ovdje je bilo situacija kad smo imali opsežne nalaze na plućima, a bolesnik je bio s blagim ili nekakvim minimalnim nalazima na plućima, a teži klinički oblik - objasnila je Markotić za Dnevnik.hr. 


Zašto su djeca pošteđena

Kao jednu od dosta čestih komplikacija, ljekari bilježe i pojavu krvnih ugrušaka, posebno opasnih ako dospiju u pluća, srce ili mozak.

Još nije jasno zašto su djeca pošteđena i zašto, kada obole, imaju lakši oblik bolesti. Nije potvrđeno ni da se virus, nakon što ga jednom prebolite, može vratiti. No, i slučajevi iz Hrvatske potvrđuju da ga u tijelu možete imati veoma dugo.

- Za sada se kod nas, ono što je meni poznato, može zadržati negdje oko 55 dana. To je dobro, da sve te osobe su, praktično, bez simptoma, ali još imaju virus - rekla je Markotić.

Prije pet mjeseci praktično nepoznat, a sada nam određuje život i nešto je s čim ćemo se, očito, morati naviknuti živjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.