HRVATSKI PULMOLOG TVRDI

Dobiti istovremeno koronu i gripu moglo bi biti kobno i za mlađu populaciju

Mortalitet nije visok, ali je pitanje što nas čeka u nadolazećem periodu i kakva će klinička slika, poručio je Srića

Avaz.ba

21.9.2020

Srića: Neće se morati ići na dodatno testiranje. Screenshot

Pulmolog sa zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac Saša Srića suzdržan je oko prognoza kakva bi situacija s koronavirusom mogla biti na jesen. Istaknuo je “nas zapravo čeka neizvjesna jesen”, jer se u to vrijeme javljaju i uobičajeni sezonski virusi, gripa i bakterijske upale pluća.

- Broj zaraženih u Hrvatskoj ne opada. U predjesenskom razdoblju brojke bi trebale najmanje za upola padati kako bismo ostvarili relativno zadovoljavajuću epidemiološku sliku u narednom razdoblju - rekao je Srića za HRT.

Nešto je konkretniji bio u komentaru zdravstvenog sistema. Naime, smatra da bi povećani broj zaraženih doveo u pitanje njegov opstanak. Poručio je kako Nacionalni stožer civilne zaštite treba odlučiti o smanjenju broja dana samoizolacije te ističe da su kolege epidemiolozi dobro proučili sve bitne stvari te donijeli odluku za koju smatraju da je najbolja. No, on ne dijeli njihov stav.

- Moja procjena je bila da je trebalo zadržati jednaki broj dana kao što je bilo do sada, ali je odluka da će broj dana u samoizolaciji biti 10. Nakon toga, kada se povuku simptomi koronavirusa, neće se morati ići na dodatno testiranje, jer se smatra da takvi pacijenti nakon povlačenja simptoma više nisu zarazni za okolinu - rekao je Srića te dodao da su simptomi gripe i koronavirusa relativno slični, osim što se kod obolijevanja od COVIDA-19 prvo javlja temperatura, a kod gripe kašalj.

Pozvao je starije osobe, hronične bolesnike i onkološke pacijente da se vakcinišu protiv gripe.

- Dobiti istodobno COVID-19 i gripu moglo bi biti kobno i za zdravu, mlađu populaciju. Mortalitet nije visok, ali je pitanje što nas čeka u nadolazećem periodu i kakva će klinička slika biti upravo zbog nepredvidivosti virusa - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.