OSUĐENI RATNI ZLOČINAC

Lavina reakcija nakon Kordićevog prisustva na Hodu za život: Dario Kordić hoda za život, Radovan Karadžić piše o časti

On je proglašen krivim za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić. Screenshot

H. J. I.

17.5.2022

U subotu je u Zagrebu održan Hod za život na kojem je sudjelovao i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić. 

- Neizmjerno sam zahvalan našem gospodinu Isusu Kristu na ovako blagoslovljenom Hodu za život. Srce mi je bilo radosno, uživao sam vidjeti hiljade mladih, majke s djecom... Hrvatska s Kristom ima budućnost, to je sigurno - rekao je dobro raspoloženi Kordić u subotu. 

Njegovo prisustvo izazvalo je lavinu komentara na Twitteru. 

- U Zagrebu je održan "Hod za život" usmjeren protiv prava na pobačaj. Hodao je i ratni zločinac Dario Kordić koji na duši ima djecu ubijenu u Ahmićima. Umjesto da tog psihopatu otjeraju on je čak dao izjavu za TV. Znate onu - s kim si, takav si - napisao je novinar Ivo Puljić. 


"Dario Kordić hoda za život, Radovan Karadžić piše o časti", "Dario Kordić protiv abortusa. Logično. On je živući primjer zašto je abortus potreban i kako bi svijet bio bolji da ga je mama pobacila na vrijeme", "Na zagrebačkom Hodu za život nerođene djece ponosno stupa Dario Kordić, ratni zločinac pravomoćno osuđen zbog ubistva 116 bošnjačkih civila u Ahmićima, od kojih trideset dvije žene i jedanaestoro djece, a među njima osmogodišnjeg Elvisa, šestogodišnje Šuhrete" su samo neki od komentara. 

Stručnjak za sigurnost Fikret Mehović se također oglasio na svoj Twitter profilu. 

- Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac koji je etnički čistio Lašvansku dolinu u srednjoj Bosni i sijao smrt, prošle sedmice je u Zagrebu šetao za život i pozivao nadležne u Hrvatskoj da ne dozvole pobačaj trudnici koja je u rizičnoj trudnoći bebom koja ima tumor - napisao je Mehović. 

Podsjetimo, ratni zločinac Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići, gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

Nakon puštanja na slobodu priređen mu je doček na aerodromu. Kordić je posebno blizak s kontroverznim sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.