SPOR OKO IMENA

Obavit će se dodatni pregovori s Grčkom, a lokalni mediji tvrde da znaju novo ime Makedonije

Agencije

30.3.2018

Makedonija i Grčka trebat će dodatne pregovore kako bi prevladale nesuglasice oko imena Makedonija, rekao je posrednik Ujedinjenih naroda Metju Nimec (Matthew Nimetz), pošto diplomati danas nisu uspjeli postići dogovor.

"To je bio produktivan susret zbog kojeg sam optimističan", istaknuo je Nimec uz ministre vanjskih poslova dviju zemalja, Grka Nikosa Kotziasa i Makedonca Nikolu Dimitrova.

"Niz sastanaka nastavit će se u budućnosti. Još postoje teška pitanja za riješiti", naglasio je Nimetz.

Kotzias i Dimitrov će se opet sastati sljedeće sedmice

Sljedeći sastanak dvojice ministara, 8. aprila, mogao bi otvoriti put za sastanak šefova grčke vlade Aleksisa Ciprasa i makedonske Zorane Zaeva, prenosi agencija AFP pozivajući se na grčku državnu televiziju ERT.

Kotzias je grčkim novinarima rekao da su "precizno definirali ključna pitanja za obje strane", pa je izrazio nadu da će "na sljedećem sastanku biti spremni postići velik korak naprijed" i ocijenio da su "to teški koraci, no svaki od njih nas približava mogućem rješenju".

Skoplje i Atena su napredovali u rješavanju spora o imenu Makedonije, a riječ je o sporu starijem od četvrt vijeka, otkako je bivša jugoslavenska republika proglasila nezavisnost 1991. Grci joj osporavaju pravo na korištenje imena Makedonija koje se prema njima može koristiti jedino za njihovu pokrajinu, pa se u UN-u ona navodi pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).

Novo ime će biti Gornja Makedonija?

U medijima dviju zemalja redovito se spominje da bi novo ime moglo biti Gornja Makedonija. Nacionalističke pretjeranosti postoje s obje strane. U Grčkoj ih ocrtavaju nedavni prosvjedi u Ateni i Solunu i prijetnjama upućenim Nikosu Kotziasu te anketa objavljena u nedjelju prema kojoj sedam od deset Grka ne žele da ime države njihovog malog susjeda sadržava naziv Makedonija ili njegovu izvedenicu.

Atena zahtijeva da se promjena imena male susjedne zemlje odredi ustavom i da se primjenjuje posvuda, uključivo na makedonskom teritoriju prema pravnom načelu Erga Omnes. U Skoplju je pitanje imena sredstvo kojim se služi nacionalistička desna oporba (VMRO-DPMNE) da oslabi vladu koja se oslanja na tanku većinu.

Čak i uz potporu albanskih manjinskih stranaka, socijaldemokrati koji vode vladu Zorana Zaeva nemaju većinu koja bi im omogućila da u parlamentu bude izglasana ustavna promjena, a referendum o pitanju imena bio bi veoma opasan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.